29 Eylül 2024 Pazar

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e 11 yıl 7 ay hapis cezası

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e 2015-2019 yılları arasında yaptığı çeşitli konuşmalar nedeniyle 11 yıl 7 ay hapis cezası verildi. Sözlerinin arkasında olduğunu belirten Güven, siyasi saiklerle yargılandığının altını çizdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında farklı zamanlarda yaptığı konuşmalar gerekçe gösterilerek "örgüt propagandası" iddiasıyla açılan davanın 6'ncı duruşması Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Leyla Güven duruşmaya tutsak edildiği Elazığ Kadın Kapalı Hapishanesi'nden SEGBİS ile katılırken, avukatı Serdar Çelebi salonda hazır bulundu.

'MAHKEME HEYETİ ÇOKTAN KARAR VERDİ'
Savunma için söz alan Leyla Güven, mahkeme heyetinin kendisi hakkında çoktan karar verdiğini belirterek, suçlama gerekçesi yapılan "Kürdistan" ifadesini tekrarladı ve "Kürdistan bir coğrafyadır" dedi. Geçmişte Erdoğan'ın da Kürdistan dediğini hatırlatan Güven, "Onlar söyleyince bir şey olmuyor. Ben söyleyince terörist olmuş oluyorum" dedi.

Türkiye'nin demokratikleşmeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Güven, Kürt sorununun buna engel olduğunu söyledi. Güven, "Ben bir siyasetçi olarak konuşuyorum. Her ortamda Kürt sorununun barışçıl yönünden çözüme kavuşması için siyasi olarak konuşmalar yapıyorum. Sayın Erdoğan çıkıp Kürt sorununun olduğunu söyledi. Bunun kendi sorunu olduğunu, bunun üzerine gideceğini belirtti. Onlar bir şey yaşamadılar ama bizler şu anda yargılanıyoruz" ifadelerini kullandı.

'BU YARGILAMALAR SÖZLERİMDEN İMTİNA ETMEDİĞİM İÇİN'
Başka bir dosyada kendilerini yargılayan hakimin daha sonra Gülen Cemaati üyesi olduğu gerekçesiyle açığa alındığına dikkat çeken Güven, "Bu yargılamalar, adil ve hukuka uygun yargılamalar değildir. Vicdanen hissettiklerimi sorarsanız, bu yargılamalar siyasi saiklerle yapıldı. Kürt siyasetini yürüten bir kadın olarak; söylediklerimden imtina etmediğim için yapılmıştır" dedi.

Hakkında ne karar verilirse verilsin bugüne kadar söylediği her şeyi söylemeye devam edeceğini vurgulayan Güven, yanlış bir şey söylemediğinin ve yapmadığının altını çizdi. 

Güven'in avukatı Serdar Çelebi ise, önceki duruşmalarda reddi hakim talebinin kabul edilmemesinin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu kaydetti. Savcılığın mütalaasının "kopyala-yapıştır" olduğunu söyleyen Çelebi, savunma hakkının kısıtlandığını ifade etti.
 
Sonrasında söz alan Güven, Kürtçe yaptığı savunmada bilirkişinin hata yaptığını kaydetti.

Duruşmaya verilen aradan sonra mahkeme, Güven'e 2015 ve 2019 yılları arasında yaptığı konuşmalarda "örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle toplam 11 yıl 7 ay hapis cezası verdi.

'GÜVEN'İN SÖZLERİNİN ARKASINDAYIZ'
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yaptığı açıklamada Güven'e verilen cezanın siyasi olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: "Bir kadın siyasetçinin konuşmasından korkan AKP-MHP iktidarı yargı sopasıyla konuşanları, muhalefet edenleri korkutacağını, sindireceğini düşünmektedir. Bunun büyük bir yanılgı olduğunu cezaevinde direnişinden milim taviz vermeyen Leyla Güven arkadaşımız göstermiştir. 'Jin, Jiyan, Azadî' haykırışlarıyla zulme başkaldıran Leylalar, Ayseller, Gültanlar, Figenler, Sebahatler, Nagihanlar ve Jîna Aminîler korku düzeninize asla boyun eğmeyecek. Bizler, Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye'nin temel sorunlarının çözümü için ömrünü demokratik siyasete vakfetmiş, kadınların özgürlüğü için mücadele eden Leyla Güven'in duruşunun yanında, demokratik siyaseti önceleyen sözlerinin arkasındayız."

'MAŞA OLMUŞ YARGI MENSUPLARI ADİL GELECEKTE YARGILANACAK'
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Leyla Güven'e verilen hapis cezasına tepki göstererek, "Hakkari halkının seçilmiş temsilcisi ve DTK Eş Sözcüsü Leyla Güven'e verilen 11 yıl 7 ay hapis cezası barışa olan düşmanlığın ilanıdır. Kin, nefret ve intikamla ülkeyi yönetenler de onların maşası olmuş yargı mensupları da kuracağımız adil gelecekte yargılanacaklar" ifadelerini kullandı.