27 Eylül 2024 Cuma

DTK, çığda hayatını kaybedenler için iki günlük yas ilan etti

Van'ın Bahçesaray İlçesinde meydana gelen çığ felaketine ilişkin açıklama yapan DTK, "Tüm toplumla bu acıyı paylaşmak için iki günlük yas ilan ediyoruz" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Van'ın Bahçesaray İlçesinde meydana gelen çığ felaketine ilişkin açıklama yaptı.

Çığ felaketinde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyen DTK, çığ felaketinde ölümlerin olması devletin ihmalkarlığından kaynaklandığını belirtti. Açıklamada, "Bahçesaray'daki birinci çığ felaketi, kısmen doğa ile ilişkilendirilse de felaketin öncesinde yollarla ilgili yıllardır gerekli tedbirlerin alınmaması, olası felaketlere yönelik teknik hazırlıkların önemsenmemesi, yetkililerin çığ bölgelerine yönelik seyahat saatleri ile ilgili uyarıları zamanında yapmaması, insan yaşamının buralarda yetkililer açısından ne kadar kıymetsiz olduğunu ve felaketlerin kader değil tedbirsizlik ve sorumsuzluk sonucu olduğunu ortaya koymaktadır" denildi.

İkinci çığ felaketi de yıllardır alınmayan önlemlere, yetersiz siyasal aklın ısrarı ve insan yaşamını kıymet biçmeyen sorumsuz tavrın eklenmesi ile ortaya çıktığı vurgulanan açıklamada, "Basında ve kamuoyunda da belirtildiği gibi kalabalık bir insan grubunun kimi uyarılara rağmen hava destekli, ağır araçlar eşliğinde çığ bölgesine sürüklenmesi ikinci bir felaketin asıl nedeni olmuştur. Bu hareketlilik ikinci bir çığ felaketini adeta tetiklemiştir" diye kaydetti.

AKP iktidarının, kriz içinde kriz üreten bir duruma geldiği belirtilen açıklamada, "Yaşanan doğa felaketlerini bile fırsata çevirmek için insan yaşamını gözünü kırpmadan tehlikeye atan bu siyasi çizgi adeta bir çürümüşlük yaşamaktadır" diye kaydetti.

DTK açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Bu temelde Van-Bahçesaray'daki çığ felaketinden dolayı tüm kamuoyunu duyarlı olmaya ve hakikatin arkasında durmaya çağırıyoruz. Mağdur olan ve yaşamını yitiren tüm insanların aileleriyle dayanışma içinde olmak bizim için insani bir tutumdur.

"DTK olarak tüm toplumla bu acıyı paylaşmak için iki günlük yas ilan ediyoruz. Halkımızın bu tür felekatlerde dayanışmacı karakterini biliyoruz. Bu duyarlılıkla başta halkımızı, duyarlı STK'ları ve siyasi partileri Van-Bahçesaray halkıyla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Van halkını ancak ve ancak siyasal menfaatlere alet edilmemiş samimi ve dürüst bir dayanışma ruhu ısıtabilir."