27 Eylül 2024 Cuma

Doktorların ‘deprem bölgesine gitme' başvurularına yanıt verilmiyor

Deprem bölgelerinde sağlık hizmeti vermek için İl Sağlık Müdürlüğü'ne yaptıkları başvurulara hala yanıt almadıklarını belirten İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan, "Tabip Odaları engellenmemelidir" dedi.

İstanbul Tabip Odası, Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği 10 kentle ilgili oda binasında basın toplantısı düzenledi.

Birçok hekimin katıldığı basın toplantısında konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nergis Erdoğan, ilk günden bu yana İl Sağlık Müdürlüğü'ne her türlü sağlık hizmeti için hazır olduklarını bildirmelerine rağmen bir dönüş alamadıklarını söyledi.

Yaşanan depremin sadece o bölgenin değil, bütün dünyanın sorunu olduğunu belirten Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) deprem nedeniyle "3'üncü Seviye Acil Durum" ilan ettiğini anımsattı. Erdoğan, "Ulusal düzeyde hazırlanacak her tür afet planında hekim örgütleri, kurum ve kuruluş çözüm ortağı olarak yer almalıdır. Hem afet öncesi planlarda hem de afet sırası ve sonrasında yapılacaklar konusunda planlayıcı, karar verici mekanizmaların içinde olmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

Kısa vadede yapılacaklara değinen Erdoğan, şöyle dedi: "Depreme zamanında, hızlı ve etkili müdahale ederek, kayıpların en düşük seviyede tutulması, afetzedelerin su, yiyecek, giyecek, ısınma, barınma, psikolojik destek gibi hayati ihtiyaçlarının en kısa süre içerisinde ve en uygun yöntemlerle karşılanması, yangın, salgın hastalık gibi ikincil afetlerin önlenmesidir. Bu amaçların tümü farklı düzeylerde sağlık hizmetleri ile ilgilidir ve uzun soluklu bir mücadele, çalışma gerektirmektedir. Bölgede görevli meslektaşlarımız yıkılan, ağır hasar gören hastane binalarında, kimi yerlerde elektrik olmayan koşullarda, bazen aç, susuz büyük bir özveriyle çalışmaktadır."

Hekimlerin gönüllü olarak İstanbul Tabip Odası'na başvurduklarının altını çizen Erdoğan, "Ülkedeki inşaat ve madencilik faaliyeti durdurularak, tüm iş makineleri ve operatörleri bölgeye sevk edilmeli ve enkaz bir an önce kaldırılmalıdır. Çünkü enkazın kaldırılmaması her an salgın hastalıkların ortaya çıkmasına yol açacak bir zemin hazırlamaktadır. Sorunların ancak karşılıklı iş birliği ve dayanışma ile çözüleceğine inanan İstanbul Tabip Odası, yetkililere görev ve sorumluluğunu hatırlatmıştır. İstanbul Tabip Odası depremin birinci günü İl Sağlık Müdürlüğü'ne her tür destek için hazır olduğunu bildirmiştir. Üyemiz hekimlerin en önemli amacı tüm olanaklarıyla, dayanışma içinde can kurtarmaktır. Her koşulda ve özveriyle çalışmaya hazır olduklarını İstanbul Tabip Odası'na yaptıkları gönüllü çalışma başvuruları ile göstermişlerdir" diye belirtti.

Olağanüstü Hal'in (OHAL) ilanının maksadını aşan bir uygulama olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Yeterli olan afet ilanı yerine yetkililerin özgürlüklerin ve hakların kısıtlanmasını getiren OHAL ilanı siyasi ve maksadını aşan bir uygulamadır. Sorunlar OHAL ve sosyal medyaya getirilen kısıtlamalarla çözülemez. İnsanların barınma, beslenme, soğuktan korunma gibi ihtiyaçları doğrudan sağlıklarını ilgilendirdiği için tıbbi malzeme ve insan gücünün yanı sıra bu hizmetleri sağlayacak desteğin ulaştırılmasında da Tabip Odaları engellenmemelidir."