27 Eylül 2024 Cuma

Diyarbakır'dan dayanışma çağrısı

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu kent genelinde şimdiye kadar 46 kişinin yaşamını yitirdiğini, 550 kişinin de yaralandığını açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da halkla dayanışmanın önemine dikkat çekerek, "Evleri yıkılan ve dışarıda kalanların elinden tutma zamanıdır" çağrısında bulundu.

Merkez üssü Maraş ve Antep olan depremin yıkıma yol açtığı Diyarbakır'da enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ise Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda (DTSO) kriz masası kurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Diyarbakır'a gelerek öncelikle enkaz altında kalanların yakınlarını ziyaret etti, ardından kriz masasına gelerek basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP'li vekiller, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ile Zeyyat Ceylan ile Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'nun oluşturduğu kriz masası bileşenleri katıldı.

Platform Sözcüsü Doğan Hatun, depremin ardından ilk anda alanda valilik ve AFAD'ın olmadığına dikkat çekti, "Anında bileşenlerimizle toplantımızı alıp her mahalleye arkadaşlarımızı gönderdik. Ağır hasar alan yerleri ve halkın ihtiyaçlarını hemen tespit ettik. Neler yapabileceğimize dair toplantı yaptık. Ardından kriz masasını oluşturduk. Son üç saatin verileri hala elimize ulaşmadı fakat şu ana dek kırsal ilçeler dahil 23 yapı yıkıldı. Mevcut enkazdan çıkarılan vefat sayısı 46, yaralı sayısı 550'dir" dedi.

BULDAN: ZAMAN DAYANIŞMA ZAMANIDIR
Basın toplantısına katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da büyük bir acı yaşandığını belirtti, "Hala kaç kişinin yaşamını yitirdiğini, yaralı olduğunu, kaç binanın yıkıldığını tam olarak öğrenemediğimiz bir süreç yaşıyoruz. Umut ediyoruz ki az önce ifade edilen sayılarla sınırlı kalsın" dedi.

Depremin değil alınmayan önlemlerin ölüme neden olduğunu söyleyen Buldan, "Elbette bunun muhasebesini yapacağız zaman içerisinde... Niçin tedbirlerin alınmadığını, bu kadar ihmalkarlığın kötü sonuçlara bile bile yol açtığını, iktidara ve bu ülkeyi yönetenlere soracağız. Bugün zaman hesap sorma zamanı değil yaraları sarma, acıyı hafifletme ve enkaz altında kalanları kurtarma zamanıdır" diye konuştu.

Bağlar'da yıkılan binaya gittiklerini aktaran Buldan, arama kurtarma köpeği, sese, ışığa duyarlı cihazlar olmamasının enkaz altındaki insanlara ulaşılmasını zorlaştırdığını söyledi. Buldan, "Çadıra, barınmaya ihtiyaç var. Enkaz altındaki insanların zamanla yarıştığını hepimiz biliyoruz. Diyarbakır halkının en kötü günlerde bile halkıyla dayanıştığını gördük. Bir kere daha çağrıda bulunuyorum. Evleri yıkılan ve dışarıda kalanların elinden tutma zamanıdır. Onları evlerine alabilecek bir odaları mutlaka vardır. Kaynattıkları tencereden verecekleri bir tas çorba muhakkak vardır. Ancak dayanışarak birbirimizin acısını paylaşarak atabiliriz. Hatay, Maraş, Osmaniye'de çok büyük kayıplar olduğunu biliyoruz. Evet, Diyarbakır'da da deprem oldu hasar gördü ama buradaki halkın diğer kentler ile de dayanışmasını bekliyoruz" çağrısında bulundu.

Pervin Buldan, HDP'nin bütün programlarını iptal ettiğinin bilgisini verdi, "Seferberlik ilan ettik. Bu acı dinene kadar, yaralılar acil şifa bulana kadar dayanışma büyüyerek devam edecek. Hepimize hem geçmiş olsun hem de başı sağolsun" dedi.