27 Eylül 2024 Cuma

Diyarbakır'da fahiş kira artışlarına karşı ev sahiplerine duyarlı olma çağrısı

İktidarın ilk günden itibaren Diyarbakır halkını ölüme mahkum ettiğini söyleyen HDP Amed Kriz Koordinasyonu Merkezi, yürütülen çalışmaları aktardı. Afetten ve mağduriyetten yararlanmaya çalışan fırsatçıları uyaran Şahin, "Evimiz evinizdir" kampanyasına da katılım çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Kriz Koordinasyon Merkezi, depremde yapılan çalışmalarla ilgili Kayapınar ilçe binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun ile Yeşil Sol Parti Amed İl Eş Sözcüsü Abbas Şahin katıldı.

Basın metnini okuyan Abbas Şahin, iktidarın '99 depreminden hiçbir ders çıkarmadığı gibi daha da ileri giderek bütün doğayı ve halkın kaynaklarını ranta açtığını, bir avuç müteahhidi zengin etmek pahasına binlerce insanın katliamına göz yumduğunu söyledi.

'YEREL HALK VE İNİSİYATİFLER ÇALIŞMALARI BAŞLATTI'
Diyarbakır'da depremin ilk saatlerinde yetkililerin yerine halkın ve yerel inisiyatiflerin enkaz alanlarına gittiğini kaydeden Şahin, "Enkazlara ulaşılıp kurtarmalar yapılmış, toplam 6 enkaza bile saatler sonra ve teknik eksiklerle yapılan müdahale, 13. günün sonunda tamamlanan enkaz çalışmaları sonucunda 409 insanın yaşamına mal olmuştur. Depremin ilk anından itibaren toplanan partimiz hemen kriz koordinasyonunu oluşturup organize bir şekilde enkaz alanlarına ulaşmış, alınan bilgiler doğrultusunda hem enkaz alanlarında hem de depremden sonra hızlı bir şekilde zarar görenlerin imdadına yetişmeye çalışmıştır. Depremin hemen akabinde tespit ettiğimiz 180 toplanma alanının 120'sine arkadaşlarımız görevlendirilmiştir. Toplanma alanlarına acil olarak sıcak yemek, battaniye gibi ihtiyaçlar ulaştırılıp sonraki süreçte ihtiyaçların tespiti ve ivedilikle tedariki sağlanmıştır. İlk andan itibaren bugüne kadar on binlerce kap sıcak yemek, toplanma alanlarına ulaştırıldı ve ihtiyaç dahilinde bu çalışmalar devam etmektedir" dedi.

Diyarbakır halkının kendi yaralarını sararken, depremden etkilenen diğer kentlere de yardımda bulunduğunu belirten Şahin, "Sadece Amed'te bugüne kadar temel ihtiyaçlar, giyecek, gıda ısınma ve barınma ihtiyaçları temelinde dış illere 100 TIR temel yaşam malzemesi gönderilmiştir" aktarımı yaptı.

'38 BİN 226 BİNANIN HASAR TESPİTİ YAPILDI'
Dün itibariyle şehrin yüzde 40'ında yapılan taramada 38 bin 226 binanın hasar tespiti yapıldığını belirten Şahin, "Hasarlı olan 655 bina, 838 orta hasarlı bina, 8 bin 831 az hasarlı ve 27 bin 902 hasarsız bina kaydı sunulmuştur. Acil yıkılması gereken bina sayısı ise 50 olarak hesaplanmıştır. Bu veriler on binlerce nüfusa tekabül eden yurttaşın acil barınma sorunu ile karşı karşıya kalması anlamına gelmektedir. Bu durum karşısında iktidarın tavrı Amed için Antalya'yı adres göstermek olmuştur. Barınma sorununu Antalya'ya taşımak gibi göç politikasıyla çözmeye çalışmaları aslında cumhuriyetin kuruluşundan beri uygulanmak istenen iskan politikalarıyla ilintili olduğunu aklımıza getirmektedir. Devlet kalıcı çözümler yerine halkımızı çadırlara mahkum ederek bilinçli bir şekilde bıktırıp göç ettirme politikalarının bir parçası haline getirmeye çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

'DEPREMZEDELERİ DİCLE KENARINA BIRAKMAK YANLIŞ'
Depremzedelerin kent dışında kurulacak 20 bin kişilik çadır kente yerleştirilmesinin de beraberinde sorunlar getireceğine vurgu yapan Şahin, şunları dile getirdi: "Tedbirsizliğin açıkta bıraktığı insanları başka bir yıkıma sebep olacak şekilde Dicle nehrinin kenarında her an bir taşkınla ve hastalıkla karşı karşıya bırakmak, yanlışı yanlışla çözmekten başa bir şey değildir. Kentin dışında izole bir şekilde toplumsal yaşamdan kopararak olası risklere açık hale getirmek depremden canını zor kurtaran insanların hangi derdine derman olacaktır diye soruyoruz."

'EVİMİZ EVİNİZDİR' KAMPANYASINA ÇAĞRI
Afetten ve mağduriyetten fayda sağlamaya çalışan fırsatçıları uyaran Şahin, "Evimiz evinizdir" kampanyasına çağrı yaparak, "Fahiş fiyat artışlarına karşı ev sahiplerini duyarlı olmaya, taşıma ve nakliyecileri de gönüllülük esasıyla halkımızla dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.