29 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır kayıp eylemi: Zamanaşımıyla failleri korumayın

Diyarbakır'da düzenlenen kayıp eyleminde, insanlık suçlarında zamanaşımının uygulamayacağının altı çizildi. Kayıp yakınları, "Zamanaşımıyla failleri korumaktan vazgeçin" dedi. 

Katledilen yazar ve Kürt aydın Musa Anter ve gözaltında kaybedilen Ayten Öztürk'ün davası 20 Eylül'de zamanaşımına uğrama riskine rağmen 21 Eylül'e ertelendi. Kayıp yakınları ve İHD Diyarbakır Şubesi'nin "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla düzenlediği eylemin 710. haftasında ‘91 yılında Hazro'da askerler tarafından kaybedilen İbrahim Gündem'in akıbeti sorulurken, Musa Anter'in davasının zamanaşımına uğratılmak istenmesine de tepki gösterildi. 

Koşuyolu Parkındaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde kayıpların fotoğraflarıyla yapılan eylemde, söz alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Anter'in davasına ilişkin, "Her türlü adaletsizliğin, hukuksuzluğun hüküm sürdüğü ve o uygulamalarla geçmişte yaşanılanların cezasız bırakıldığı bir dönemle karşı karşıyayız. Temel adaletsizliğin dayanaklarından biri de zaman aşımı. Çok yakın zamanda görülecek olan Musa Anter davasında bu risk ile karşı karşıyayız. Cezasızlık olgusunun temel dayanaklarından olan zaman aşımının bu davada risk olduğu gibi binlerce dosyada devletin o karanlık suçlara ilişkin kamu görevlilerini koruyan bir etki ve sebep olarak gösterildiğini biliyoruz. Zamanaşımının kalkan olmaması gerekiyor. Bu riski de göz önünde bulundurarak ifade ediyoruz ki, ne devlet işlediği o karanlık suçlardan ne de geçmişle yüzleşme ve hesaplaşmadan kurtulamayacaktır. Bu suçlara ilişkin zamanaşımı ve benzeri cezasızlıkla üstünü örtemeyecektir. Kürtlere işlenen o ağır insan hakları ihlallerinin faillerini ve bütünüyle o politikaları aklamayacaktır. Bu sebeple bir kez daha buradan yargı kurumuna ifade ediyoruz, böylesine insanlığa karşı işlenmiş suçların zamanaşımı ve benzeri gerekçelerle faillerini korumaktan vazgeçin. Bu suçların yargılanması için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

İbrahim Gündem'in kız kardeşi Feride Gündem de "Kaç yıl oldu, kardeşim kayıp. Hala O'nu arıyoruz, bir şey bulamıyoruz, göstermiyorlar. Her cumartesi buradayız. Buraya geldiğimizde sanki mezarlarına geliyormuşuz gibi hissediyoruz. Annemiz ve babamız bu hasretle göçüp gittiler. Kimse bu hasretle göç etmesin. Sağ kaldığımız sürece, mücadelemizi bırakmayacağız, O'nu unutmayacağız" dedi.

İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz tarafından okunan Gündem'in hikâyesi ise şu şekilde: "İbrahim Gündem, 1952 yılında Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde Sarıerik(Qenderhel) köyünde dünyaya geldi. Evli ve 9 çocuk babasıydı. Ailesi ile birlikte Hazro ilçesine bağlı Sarıerik köyünde çiftçilik ve hayvancılık ile geçimini sağlıyordu. 25 Eylül 1991 tarihinde Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı Sarıerik köyünde ikamet eden baba Ahmet Gündem'in evine, gece saat 01.00 sıralarında Üsteğmen Kenan Şahin ve beraberindeki bir grup asker tarafından baskın düzenlenir. Baskında Ahmet Gündem'in oğlu İbrahim Gündem, askerlerce gözaltına alınır. Sabah bırakılacağının belirtilmesi üzerine, karakola giden Ahmet Gündem, oğlu İbrahim Gündem'i sorar, ancak kendisine ‘gözaltına alınmadı' yanıtı verilir.

Bunun üzerine Ahmet Gündem, oğlu İbrahim'in bulunması ile ilgili girişimlerini sürdürür. Hazro Cumhuriyet Savcılığı'na gider. Savcılık, Ahmet Gündem'i yeniden karakola yönlendirir. Bunun üzerine Ahmet Gündem, bir kez daha karakola resmi dilekçe ile başvuruda bulunur. Ancak, yazdığı hiçbir dilekçeye yanıt verilmez. Bu kez Diyarbakır Valiliği'ne gidip oğlunun akıbetini sorar. Valilikçe aranan karakoldan, ‘biz almadık' yanıtı verilir. Ardından İl Jandarma Alay Komutanlığı'na giden Ahmet Gündem, burada ‘Devleti suçluyorsun, devlet böyle şeyler yapmaz' şeklinde azarlamalara ve tehditlere maruz kalır."

Baba Ahmet Gündem'in, oğlunun gözaltında kaybedildiğine dair girişmelerini bir süre daha sürdürdüğünü kaydeden Akdeniz, şöyle devam etti: "Ancak bu süre zarfında tehditlere maruz kaldı. 15 Şubat 1993 tarihinde asker ve korucular tarafından evi yakılan Ahmet Gündem, 15 kişiden oluşan aile fertleri ile birlikte Diyarbakır Merkeze göç etmek zorunda kalır. Gündem'in annesi yıllarca oğlunun yaşadığına dair bir haberin gelmesini bekler. Ne yazık ki Meyrem Ana da tıpkı Berfo Ana, Fatma Ana, Elmas Ana gibi çocuklarına kavuşamadan bu hayattan gözü açık bir şekilde göçüp gitti."

Açıklamanın ardından kayıp yakınları İbrahim Gündem ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban gidenler için 1 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.