29 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır Barosu: Tahir Elçi davasında mahkeme heyeti görevden çekilmelidir

Tahir Elçi katliamı davasında Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesi kararının geri çekilmesine tepki gösteren Diyarbakır Barosu, mahkeme heyetinin siyasi saiklerle davayı karanlıkta bırakmaya çalıştığını belirterek, davadan çekilmesini istedi.

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi'nin katledilmesine dair davadaki hukuksuzluk ve usulsüzlüklere tepki göstermek için Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Tahir Elçi dosyası sahipsiz değildir" pankartı açılan eyleme, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Diyarbakır, Şırnak, Batman Barosu temsilcileri katıldı.

EREN: KATLİAMDAN 4,5 SENE SONRA DAVA AÇILDI
Basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Tahir Elçi davasının en başından beri hukuk tarihine geçecek skandallarla ilerlediğini kaydetti. Katliamdan dört buçuk yıl sonra dava açıldığını hatırlatan Eren, cinayetin delillerinin karartıldığını, olay yeri incelemesinin cinayetten üç buçuk ay sonra yapıldığını kaydetti. Davanın baronun çabaları ve kamuoyunun baskısıyla açıldığına dikkat çeken Eren, davanın ilerletilmesi, fiilin ve failin tespiti konusunda her türlü engellemeyle karşı karşıya olduklarını vurguladı.

'SAVCI TANIKLARI YALAN BEYAN VERMEYE ZORLADI'
Mahkeme heyetinin Türkan Elçi'yi ve dava avukatlarını söz istedikleri için salondan atmakla tehdit ettiklerini hatırlatan Eren, savcılığın tanıkları tehdit ve işkenceyle yalan söylemeye zorladığının ortaya çıktığına dikkat çekti. "Bu korkunç gerçeklik karşısında mahkeme heyetinin kılı bile kıpırdamamış, tanıkları yalan beyanda bulunmaya zorlayan savcı ve bu tanıklara işkence yapan kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunmayı reddetmiştir" ifadelerini kullanan Eren, katliamın aydınlatılması için yetkililerin üzerine düşen görevi yapmadığını dile getirdi.

Davayı gören Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin katliamı aydınlatabilecek tüm talepleri reddettiğinin altını çizen Eren, mahkemenin katılan vekillerin yokluğunda yapmaya çalıştığı ara celseler, görüş almadan incelenen savcılık talepleriyle katliamı aydınlatmak için değil bu dosya üzerinden toplumsal belleği karanlıkta bırakmak için hareket ettiğini kaydetti. 

'MAHKEME HEYETİ DAVADAN ÇEKİLMELİDİR'
Eren, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun Tahir Elçi'nin katledilmesinin siyasi suikast olduğu yönündeki beyanları nedeniyle defalarca duruşmada dinlenilmesini talep ettiklerini, mahkemenin 15 Haziran'da bu talebi kabul ettiğini belirtti. "Ancak, 19 Eylül tarihli ara celse ile, mahkeme çoğunluğu Davutoğlu'nun dinlenilmesi yönündeki kararı geri almıştır. Bu karar yüz kızartıcı bir skandal niteliğindedir. Her şeyden önce bu kadar önemli bir davada katılan vekilleri dışlanarak hüküm tesis edilmesi kabul edilemez" ifadelerini kullanan Eren, mahkeme üyelerinin neden kendi kararlarından geri döndüğünü sordu. 

Mahkemenin bu kararla tarafsız ve bağımsız olmadığını kanıtladığını söyleyen Eren, şöyle devam etti: "Mahkemenin çoğunluk üyeleri ile dava arasında asla telafi edilmesi mümkün olmayan bir doku uyuşmazlığı ortaya çıkmıştır. Mahkeme çoğunluk üyelerinin bu davayı görmeye devam etmeleri mümkün değildir. Kendilerini görevden el çekmeye davet ediyoruz! Biz müdahil vekilleri olarak bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz, mahkeme çoğunluk üyeleri bu davadan el çekene kadar reddi hâkim taleplerimizi tekrar edecek, adalet çığlığımızı her geçen gün daha yüksek perdeden dile getirmeye devam edeceğiz."

SAĞKAN: 7 YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ
TBB Başkanı Erinç Sağkan ise, şehrin ortasında güpegündüz katledilen Tahir Elçi'nin katillerinin bulunması için 7 yıldır mücadele ettiklerini vurgulayarak, "4,5 yılın sonunda baromuz ve meslektaşlarımızın çabası ile bir kovuşturma açıldığını gördük. Bugün buradan 20 adım yürüsen, adım adım kayıtlar çıkar. Emin olun ki 2015'te de hiç farklı değildi. Ama her nedense o kayıtlara hiç ulaşılmadı. Oysa biz yaşam hakkını savunmaya devam ediyoruz. İsteniyor ki bir yargılama yapılıyor gibi gösterilirken bu hukuksuzluğa savunma makamı da alet olsun. Oysa biz hep adil yargılanma hakkını savunduk. Bugün de aynı noktada duruyoruz" ifadelerini kullandı.

'SİYASİ KAYGILARLA KATLİAMIN ÖRTÜLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'
Tahir Elçi'nin katilleri ortaya çıkarılıp en ağır cezayı alana kadar aynı noktada durmaya devam edeceklerini vurgulayan Sağkan, siyasi kaygılarla Tahir Elçi cinayetinin üstünün örtülmesine izin vermeyeceklerini kaydetti. Sağkan, "Tahir Elçi'nin katillerinin ortaya çıkarılmasında başka kaygıların bunu engellemesine müsaade etmeyeceğiz. İstedikleri kadar bizi hukuksuzluğun aparatı yapmaya çalışsınlar; dün de buradaydık, bugünde buradayız, yarın da o katiller ortaya çıkarılıp hak ettiği cezaya çarptırılana kadar Diyarbakır baromuzun, meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Dosya avukatlarından Orhan Kemal Cengiz ise mahkemenin Davutoğlu hakkında verdiği kararın oy çokluğuyla iptal edilmesine tepki göstererek, mahkeme heyetini dosyadan çekilmeye çağırdı.