27 Eylül 2024 Cuma

Diyar Galeria'da yıkım durduruldu

16 gündür aç, susuz kurtarılmayı bekleyen hayvanlara rağmen yıkımın başladığı Diyar Galeria İş Merkezinde yıkım durduruldu. Hayvanseverler günlerdir hayvanlar katledilmesin diye mücadele yürütüyordu.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Elazığ Caddesinde bulunan 4 bloklu Diyar Galeria İş Merkezinin ayakta kalan iki bloğunda 16 gündür 14 hayvan aç, susuz kurtarılmayı beklerken sabah saatlerinde yıkım başlamıştı.

YIKIM DURDURULDU
Diyar Galeria önünde hayvan hakları savunucularıyla bekleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, yıkımın şimdilik durdurulduğunu söyledi. Hayvanların kurtarılması için girişimlerde bulunduklarını belirten Beştaş, "Bir çözüm arayışı var, biz de görüştük, nasıl bir çözümle o hayvanları kurtara biliriz diye. Hala tartışmaya devam ediyorlar. Daha önce deprem bölgelerinde çalışan gönüllü arkadaşların girmesini önerdik ama orada hayati riskin çok yüksek olduğunu söylüyorlar. Araçta böyle bir merdiven de yok ve oranın sağlam olmadığı yününde kaygıları var" dedi.

'BÜYÜK RİSK VAR'
Mahsur kalan hayvanların durumunu takip edeceklerini ifade eden Beştaş, "Şu an yıkım kararının durdurulması önemli. Çözüm arayışlarında sizin de katkılarınızı ve fikir önerileninizi de bekliyoruz. Vinç operatörleri burada, kapan da getirdik. Birçok formül değerlendiriliyor. Vinçi sahibi, 'vinçi buraya getirirsek bina çöker' diyor. Gerçekten büyük bir risk var" ifadelerini kullandı.

VALİLİK ÖNÜNE YÜRÜYÜŞ
Öte yandan hayvanların kurtarılması için günlerdir mücadele yürüten hak savunucuları, Galeria İş Merkezi'nden Diyarbakır Valiliği'ne yürüdü. Hak savunucularından ve hayvan sahiplerinden oluşan 5 kişilik bir ekip valilik yetkilileriyle görüşüyor.

AMED BAROSU İPTAL DAVASI AÇACAK
Amed Barosu da, yıkımın hayvanların tahliyesine dair alternatif çözüm yollarının uygulanmasından sonra yapılması için yürütmeyi durdurma istemli iptal davası açtıklarını duyurdu.