27 Eylül 2024 Cuma

Diyanet'ten, depremzede çocuklara cinsel istismarı meşrulaştıran fetva

Maraş merkezli depremin ardından yaşanan yıkıma günlerce müdahale etmeyerek on binlerce insanın ölümüne sebep olanlar, anne ve babasız kalan çocuklara evlilik adı altında cinsel istismarı meşrulaştırmaya çalışıyor. Diyanet'e bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yok" dedi.

Maraş merkezli 6 Şubat günü yaşanan iki büyük depremde on binlerce insan enkaz altında ölüme terk edildi. Ve binlerce çocuk kimsesiz kaldı. Bir yandan bu çocukların tarikatlara verildiği söylenirken, diğer yandan Diyanet evlatlık edinilecek çocuklara cinsel istismarı meşrulaştıran açıklamalar yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun sitesinde depremin ardından yöneltilen "Koruyucu aile olmanın hükmü nedir" ve "Cenaze kefenlenmeden gömülebilir mi" sorularına verilen yanıtlar şaşırtmadı.

"Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi" sorusuna verilen yanıtta şu ifadeler kullanıldı: "Dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte hukuki birtakım sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesi kabul edilmiş değildir. Buna göre, evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi, evlatlığın kendi öz anne babasının yerine, evlat edinenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir.
Ayrıca evlatlık olarak büyütülen çocukla, evlat edinenler arasında birbirlerine mirasçı olma hakkı da söz konusu değildir. Ancak evlat edinenler hayatta iken diledikleri kadar malı evlatlık olarak büyüttükleri çocuğa hibe edebilecekleri gibi, mallarının üçte birini vasiyet yoluyla da ona bırakabilirler. Bu itibarla, mahremiyet ile ilgili dini kayıt ve şartlara riayet etmek kaydıyla çocuğu olmayan ailelerin kimsesiz çocukları büyütmek üzere yanlarına almalarında bir sakınca görülmemektedir. Ancak bu davranış, evlat edinme olarak algılanmamalı ve aralarında mirasçılık cereyan etmemelidir."

CESET TORBASI KEFEN SAYILABİLİRMİŞ
Depremin ardından birçok kentte insanların battaniye, ceset torbası hatta çöp torbalarıyla toplu olarak gömüldüklerine ilişkin görüntülere rağmen Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, deprem bölgesinde kefen sorunu olmadığını iddia etmiş, "Hiçbir cenazemiz kefensiz defnedilmiyor" demişti. Belgelere rağmen halka yalan söyleyenleri aklamaya çalışan Din İşleri Yüksek Kurulu, "Deprem bölgelerinde kefen bulunamadığı takdirde cenazelerin ceset torbasıyla gömülmesi caiz midir" sorusuna ceset torbasının kefen sayılabileceği yanıtı verilerek deprem bölgesindeki kefensiz toplu definler meşrulaştırılmaya çalışıldı.