26 Eylül 2024 Perşembe

DİSK: Asgari ücretten bile vergi alıp beton çılgınlığı için kullanamazsınız

DİSK, Kanal İstanbul Projesi hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, kanala harcanacak parayla yüz binlerce kişiye iş yaratılabileceğine dikkat çekerek, halkın cebinden çıkan paranın heba edildiğini vurguladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), "Çılgın proje değil, iş istiyoruz" şiarıyla Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Valiliği'ne bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde Kanal İstanbul projesine karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, Kanal İstanbul projesinin İstanbul halkının iradesinin hiçe sayılarak dayatıldığına dikkat çekti.

Projenin yaratacağı çevresel felaketlerin yanı sıra, şehri susuzlukla karşı karşıya bırakacağını belirten Çerkezoğlu, "Halkın cebinden çıkacak on milyarlarca lira bu yıkım için heba edilmek istenmektedir" diye konuştu.

'İSTANBUL'UN KANALA, TÜRKİYE’NİN ÇILGIN PROJELERE İHTİYACI YOKTUR'
"İstanbul'un kanala, Türkiye'nin çılgın projelere ihtiyacı yok" diyen Çerkezoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"İstanbul'un ve Türkiye'nin en acil sorunu iştir, aştır. Kanal İstanbul'a 110 milyar TL gömmek isteyenler asgari ücretli işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almaya 'devam' demiştir. Kanal İstanbul'a harcanacak parayla İstanbul' un işsizlik sorununda ciddi bir ferahlama sağlanabilir. Kanal İstanbul'a harcanacak para ile Yüz binlerce İstanbulluya iş yaratılabilir. Türkiye'nin, halkın sokağa atılacak parası yoktur. İşçilerin, yurttaşların cebinden çıkan vergileri' heba etmeyin. Asgari ücretten bile vergi alıp, bu vergileri beton çılgınlığı için kullanamazsınız."

Kanal İstanbul'da harcanacak 110 milyar TL ile İstanbul'da, yüz binlerce yeni istihdam açılabileceğini dile getiren Çerkezoğlu, "Kanal İstanbul istihdam yaratmayacak, rant yaratacak, bir avuç inşaatçıyı ve arsa spekülatörünü zengin edecektir" dedi.

Projenin maliyetinin zamanla artacağını belirten Çerkezoğlu, yüz binlerce kişinin şehirde dayanaksız konutlarda depremi beklediğine dikkat çekti ve iktidarın proje yerine "akıllı" politikalarla çözüm bulması gerektiğini kaydetti.

Çerkezoğlu, ülkeyi yönetenleri akla, bilime, doğaya ve halkın iradesine saygı duyma çağrısında bulundu.