29 Eylül 2024 Pazar

'Direnenler oldukça özgür basın da var olmaya devam edecek'

Kartal'da geçen haftasonu haber takibindeyken işkenceyle gözaltına alınan ETHA muhabiri Elif Bayburt ve fiziksel şiddet gören MA muhabiri Doğan Kaynak, işkenceci polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Adliye önünde konuşan muhabirimiz Bayburt, iktidarın özgür basına dönük sistematik saldırılarıyla yıldırılamayacaklarını vurguladı.

Tutsak yakınlarının 3 Eylül'de Kartal meydanında düzenlemek istediği basın açıklamasını takip ederken işkenceyle gözaltına alınan muhabirimiz Elif Bayburt ve aynı eylemde darp edilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Doğan Kaynak, işkenceci polisler hakkında Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu öncesi düzenlenen basın açıklamasına, Bayburt ve Kaynak'ın yanı sıra Mezopotamya Ajansı ve Etkin Haber Ajansı (ETHA), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), tutsak yakınları ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu katıldı. Eylemde, "Özgür basın susturulamaz", "Gerçeklerden taviz vermeyeceğiz", "Hakikatin kalemi kırılamaz", "Baş eğmediler, baş eğmedik, baş eğmeyeceğiz" dövizleri taşındı.

BAYBURT: İKTİDARIN TALİMATIYLA ÖZGÜR BASIN ENGELLENMEK İSTENİYOR
Eylemde ilk sözü muhabirimiz Elif Bayburt aldı. Polis şiddetine ilk kez uğramadıklarını dile getiren Bayburt, özellikle son dönemde halkın sesi olmaya çalışan gazetecilerin işlerini yapmasının engellendiğini kaydetti. Siyasal iktidarın talimatıyla polislerin gerek işkence ve tehdit, gerekse gözaltıyla özgür basın emekçilerini engellemeye çalıştığını dile getiren Bayburt, 3 Eylül günü Kartal Meydanında yaşananların bunun örneği olduğunu belirtti. 

'KORKU DUVARLARINA DEĞİL EZİLENLERİN İRADESİNE YASLANIYORUZ'
Abluka ve fiziksel şiddetle görüntü almalarının engellendiğini, buna itiraz ettiği için işkenceyle gözaltına alındığını ifade eden Bayburt, şöyle devam etti: "İktidar özgür basın emekçilerini her bir yandan susturmaya çalışıyor ancak on yıllardır süregelen bir geleneğin, Musa Anterlerin, Metin Göktepelerin devamı olan basına böyle basit, böyle ucuz saldırılarla gözdağı verilmeye çalışılması bence çok komik bir durum. Çünkü biz sırtımızı iktidarın bu halka örmeye çalıştığı korku duvarlarına değil, bu ülkede sesini duyurmaya çalışan işçilerin, emekçilerin, kadınların, LGBTİ+ların, Kürtlerin ve bütün ezilenlerin iradesine, onların itiraz etmekteki ısrarına yaslıyoruz. Bu sebeple de iktidarın ortaya çıkmasından ödü patladığı hakikatlerin tarafı olmaya, bunları yazmaya devam edeceğiz."

'KENDİ SESİNİZE SAHİP ÇIKIN'
Onlarca meslektaşının tutsak olduğuna, gazetecilerin her gün sahada gözaltı ve işkenceyle, ölüm tehditleriyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Bayburt, bu saldırıların kendilerini hiçbir zaman yıldıramayacağını söyledi. "Bu ülkede direnenler oldukça özgür basın emekçileri de var olmaya devam edecek" diyen Bayburt, tüm halka kendi sesine sahip çıkma çağrısı yaptı.

KAYNAK: GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ
MA muhabiri Doğan Kaynak da bu işkence ve engelleme çabasının ilk olmadığını belirterek, sadece gazetecilerin değil tutsak yakınlarının da yoğun işkenceye maruz kaldığına dikkat çekti. "Annelerin adalet haykırışları engelleniyor" diyen Kaynak, tutsak annelerinin haykırışını duyurmak istediği için defalarca darp ve tehdit edildiğini anlattı. Kaynak, "Şu anda da 16 arkadaşımız tutuklu ama hiçbir zaman geri adım atmayacağız, her zaman direneceğiz bunu böyle bilin. İstediğiniz kadar engelleyin, annelerin açıklamasını takip edeceğiz ve işkenceyi teşhir edeceğiz" dedi.

'SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
DFG'den Nışmiye Güler ve MKGP'den Diren Yurtsever, Bayburt ve Kaynak'ın maruz kaldığı şiddetin 16 gazetecinin tutuklanmasından ayrı görülemeyeceğini dile getirdi ve özgür basın geleneğine, meslek onuruna sahip çıkacaklarını, sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.

PİROĞLU: HALKA YAŞATILAN ZULMÜN ÜSTÜ ÖRTÜLSÜN İSTİYORLAR
HDP milletvekili Musa Piroğlu, suça bulaşmış iktidarın gerçeklerin halka ulaşmasını engellemek için özgür basına saldırılarını arttırdığını dile getirdi. İktidarın var olan medyanın önemli bir kısmını satın almasına rağmen özgür basını susturamadığına dikkat çeken Piroğlu, polisin özgür basın emekçilerine dönük artan baskı ve şiddetine tepki gösterdi. Tutsak annelerinden işçi grevlerine, kentsel dönüşüm zorbalığına maruz kalan halktan barış isteyenlere polisin halka yaptığı zulmün görülmesini engellemek istediğini kaydeden Piroğlu, "Polis kendisinin halka karşı suç işleyenleri koruduğunu ve bunu korurken insanları darp ettiğinin görüldüğünü, gösterilmesini engellemek istiyor. Ve engellemenin bir tek yolu var. Bunu gösteren bir avuç gazeteciyi darp etmek, bir avuç gazeteciyi gözaltına almak. Çünkü onları satın alamazsınız. Onları korkutamazsınız. Onları susturamazsınız" dedi. 

'ÖZGÜR BASINLA OMUZ OMUZA DURMAK ZORUNDAYIZ'
Özgür basın emekçilerine sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Piroğlu, halka seslenerek, "Burada gördüğünüz bir avuç gazeteci bu ülkede gerçekleri yansıtan bize zulmü gösteren bir avuç insandır. Ya onların yanındayız ya da o zulmü yaşamaya devam edeceğiz. Ya onlarla omuz omuza duracağız ya da sesimizin kısılmasına seyirci kalacağız. Biz diyoruz ki özgür basın susturulamaz. Biz diyoruz ki, özgür basın yalnız kalmayacak" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Özgür basın susturulamaz", "Gazetecilik yapmak suç değil, onurdur", "Sarayın medyası olmayacağız" sloganları atıldı.