27 Eylül 2024 Cuma

DFG deprem sürecinde gazetecilere yönelen saldırıları raporlaştırdı

Depremde gazetecilere yönelik hak ihlallerini raporlaştıran DFG, 25 gazetecinin yaşamını yitirdiğini depremin ardından, gazetecilere yönelik 14 saldırı, 4 gözaltı, 5 kötü muamele, 19 engelleme, 6 soruşturma yaşandığını aktardı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), depremde gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. Derneğin internet sitesinde yayımlanan raporda, Maraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremde resmi rakamlara göre, 44 binde fazla kişinin yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

DEPREMDE 25 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ
Depremin etkilediği kentlerde yaşayan 25 gazetecinin yaşamını yitirdiği bilgisine yer verilen raporda, ölümlerden kurtarma çalışmalarına geç başlayan ve ardından OHAL ilan eden iktidarın sorumlu olduğuna işaret edildi. Raporda, "OHAL ile birlikte de ilk iş olarak sahada, enkaz başlarında yaşananları görüntüleyen gazeteciler engellendi. Yapılan itirazlar üzerine gazetecilerin ya iktidar yandaşları dışında kimseye verilemeyen 'turkuaz kart' taşımaları istendi ya da valiliklerden izin almaları istendi. Gözaltına alınan gazeteciler 'sahtecilikle' ya da haber kaynaklarının kullandığı ve henüz yayınlanmayan ifadeleri nedeniyle 'yanlış bilgi yaymak'la suçlandı. DFG olarak diğer meslek örgütleriyle birlikte karşı çıktığımız 'sansür yasası' da bu süreçte devreye konuldu" denildi.

ÇOK SAYIDA DİJİTAL MEDYA ALANI YASAKLANDI
Sahada çalışma yürüten gazetecilerin engellenmesinin yanı sıra mahkeme kararlarıyla çok sayıda dijital medya alanına yasaklama getirildi. Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinin aralarında internet siteleri ve Youtube kanallarının da olduğu 340 URL'ye erişim engeli getirildiği hatırlatılan raporda, "Türkiye'de basılı yayın yapan tek Kürtçe gazete olan Xwebûn gazetesi ile Ortadoğu merkezli kadın yayıncılığı yapan NuJINHA'nın Twitter adresleri kapatıldı. Tüm bu engelleme, baskı ve sansüre rağmen gazeteciler sahada olmaya devam etti. Deprem, yıkım, savaş ne olursa olsun hakikat arayışçısı olarak sahadan ayrılmayacağız, kalemimizi, fotoğraf makinemizi bırakmayacağız. DFG olarak da zor şartlarda çalışan meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Raporda, Şubat ayında 14 gazetecinin saldırıya uğradığı, 4'ünün gözaltına alındığı, 5'inin kötü muameleye maruz kaldığı, 19'unun haber takibi sırasında fiili olarak engellendiği ve 6'sına soruşturma açıldığı kaydedildi.

TV EKRANLARI KARARTILDI
Yayın kuruluşlarına yönelik baskı ve sansüre de yer verilen raporda, RTÜK'ün yayın yasağı, para cezası ve ekran karartma şeklinde verdiği cezalara dikkat çekildi. Raporda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 2 internet sitesini kapattığı, 2'sine erişim engelli getirdiği, 345 sosyal medya kullanıcısına erişim engeli getirdiği belirtildi.