29 Eylül 2024 Pazar

Devrimcilere uygulanan sistematik işkenceye ilişkin avukatlardan suç duyurusu

Gözaltına alınan devrimciler  Arsu, Baykan ve Uzkar'a yönelik sistematik işkence ve hedef gösterilmelerine ilişkin avukatları suç duyurusunda bulundu. 

İzmir'in Dikili ilçesinde işkenceyle gözaltına alınan üç devrimci Dilek Arsu, Seda Baykan ve Mustafa Mehmet Uzkar, Bursa TEM'de ve hastane sevklerinde de sistematik işkenceye uğradı. Saray medyası tarafından işkence sonrası videolar servis edilirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "müstahak" açıklamasıyla işkenceyi meşrulaştırmak istedi, devrimcileri hedef gösterdi. 

Devrimcilerin avukatları Doğukan Taşdan, Umut Beyaz ve Engin Yalçın sistematik işkenceye ilişkin Bursa ve İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele polisleri hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına, "Yaralama, tehdit, hakaret, işkence, cinsel taciz görevi ve tespit edilecek diğer suçlar"dan suç duyurusunda bulundu. 

Avukatlar adliye önünde kısa bir açıklama yaptı. 

DİKİLİ'DEN BURSA'YA TERS KELEPÇELİ, DİZ ÇÖKTÜRÜLMÜŞ, BELDEN AŞAĞI BÜKÜK GETİRİLDİLER
Suç duyurusu dilekçesinde 17 Eylül 2022'de devrimcilerin gözaltına alınırken ve daha sonraki emniyet işlemleri sırasında işkenceye ve hakarete uğradığı, tehdit edildiği belirtilirken, Dikili'den Bursa'ya ters kelepçeli, belden aşağı bükük, diz çöktürülmüş halde getirildiğine dikkat çekildi. 

TEDAVİLERİ ENGELLENDİ
İlk görüşmeyi 18 Eylül'de gerçekleştirdiğini belirten avukatlar müvekkillerinin yüzleri ve vücutlarının çeşitli yerlerinde işkenceye bağlı morluklar, kızarıklıklar, sıyrıklar ve şişliklerin mevcut olduğunu söyledi. Sağlık kontrolleri sırasında konsültasyon gerekliliği hekimler tarafından tespit edilmesine rağmen devrimcilerin tetkiklerinin yapılmadığı ifade edilen dilekçede, devrimcilerin vücutlarında kırık oluşmuş olabileceği eklendi. Bu konuda tutanak tutulduğu da belirtildi. 

CİNSEL TACİZE UĞRADILAR, AİLELERİ  TEHDİT EDİLEREK İFADEYE ZORLANDILAR
Devam eden emniyet işlemleri boyunca da devrimcilere çeşitli işkencelerin uygulandığına dikkat çekilen dilekçede, "Üst araması sırasında genital aramasına da maruz kalan kadın müvekkiller cinsel tacize uğramışlardır. Yanı sıra uzun süre ayakta ve soğukta bekletme, ifade verme konusunda psikolojik baskıya maruz bırakma, aileleri ve diğer yakınlarına zarar verme tehdidi ile ifade almaya zorlama gibi kimi yasak sorgu yöntemleri ve işkence biçimleri de uygulanmıştır" denildi. 

Herhangi bir güvenlik zafiyetine dair somut emare olmadığı halde devrimcilerin tüm emniyet işlemleri sırasında insanlık dışı bir uygulama olan ters kelepçe ile diz çöktürüldüğü belirtilen dilekçede, "Müvekkillerin gördüğü işkence doktor muayenelerine götürülüp getirilirken de devam etmiştir. Müvekkiller tüm bu emniyet işlemleri sırasında da ters kelepçe ve darp işkencesine maruz kalmışlardır. Emniyet mensuplarının benzer tutumları şüpheli müvekkilleri avukatları olarak şahsıma ve başkaca meslektaşımıza dönük suçları ayrıca soruşturma konusu yapılacaktır" denildi. 

Avukatlar, bu suçlarla ilgili ihbarda bulunarak konuyla ilgili ifadelerine başvurulmasını, şüphelilerin tespiti için tüm kamera kayıtlarının dosyaya celbini, suç işleyen kişilerle ilgili iddianame tanzim edilmesini istedi.

Dilekçede sonuç ve istem kısmında şu maddeler yer aldı: 
🔹 "Şikayetçi olan suç mağdurlarının ifadelerine başvurulmasını, 
🔹 Mağdurların işkence izlerinin belgelenmesi için Adli Tıp Kurumu'na sevklerinin yapılmasını,
🔹 Suç tarihlerini kapsayan günlerde müvekkillerin İzmir Dikili'den Bursa'ya  sevk işlemleriyle ilgilenen tüm şüpheli polislerin ifadelerinin alınmasını ve mağdurlarca teşhislerinin sağlanmasını,
🔹 Suç tarihlerini kapsayan günlerde müvekkillerin doktor kontrolleri dahil diğer soruşturma işlemlerine nezaret eden tüm şüpheli polislerin ifadelerinin alınmasını ve mağdurlarca teşhislerinin sağlanmasını,
🔹 Bursa Emniyet Müdürlüğü Tem Şube binasının müvekkillerin tutulduğu çeşitli odaların, nezarethanenin ve koridorların görüntülerinin zaman kaybetmeksizin dosyaya celbini,
🔹 Şüpheliler hakkında yukarıda ihbarda bulunduğum ve savcılık makamı tarafından re'sen değerlendirilecek başkaca suç maddelerinden soruşturma başlatılmasını ve iddianame hazırlanmasını talep etmekteyim."