29 Eylül 2024 Pazar

Devrimcilere işkence meşrulaştırılmaya çalışılıyor

İzmir Dikili'de gözaltına alınan 3 devrimciye Süleyman Soylu'nun talimatıyla işkence yapıldı. Gözaltına alınırken yoğun işkenceye maruz kalan Seda Baykan, Dilek Arsu ve Mehmet Mustafa Uzkar yürüyemez halde Bursa'ya getirildi. Avukatlarıyla uzun süre görüştürülmeyen devrimcilere Bursa polisinin çıplak arama işkencesi yaptığı da öğrenildi.

Bursa'da gardiyanları taşıyan araca yönelik 20 Nisan günü bombalı eylem gerçekleştirdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan Seda Baykan ve Dilek Arsu ile onlara yardım ettiği öne sürülen Mehmet Mustafa Uzkar'a, işkenceli saldırıda bulunuldu.

İzmir Dikili'de işkenceyle gözaltına alınan 3 devrimcinin Bursa'ya getirildiğinde yürüyemez halde oldukları görüldü.

SOYLU'NUN TALİMATIYLA İŞKENCE
Baykan, Arsu ve Uzkar'ın gözaltına alındığını açıklayan Süleyman Soylu, "Bunu yapan MLKP terör örgütüydü. Bu MLKP terör örgütü zor bir örgüttür" sözleri dikkat çekti.

Soylu gözaltına alınanlara işkence yapılması talimatı vererek, bu görüntülerin servis edileceğini de açıkladı. Soylu, "Onlara öyle muamele gerekiyor çünkü. Onlara bir insan muamelesi gerekmez" sözleriyle işkenceyi meşrulaştırmaya çalışırken, bu açıklamaya dün akşam tepkiler geldi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Dün Dikili'de işkence ile gözaltına alınan iki sosyalist kadın avukatlarıyla görüştürülmüyor. Sosyalistlere dönük işkenceyi; 'her türlü muameleyi hak ediyorlar' diyerek meşrulaştırmak istiyorlar. #İşkenceİnsanlıkSuçudur sessiz kalmayacağız!"

"İnsanlık onuru için yürüyen, devrimin zaferini düşleyen, umudu dimdik ayakta tutan, düşmana zor olduğunu gösteren, sosyalist kadınların çelikten iradesini, faşist erkek egemen rejimin işkenceleri kıramaz!" ifadelerine yer verdi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) de, sosyal medya hesabından, "Devrimciler bu halkın en onurlu evlatlarıdır. Onlar işçi sınıfının yüz akıdır. İnsan olmayan, onlara işkence talimatını veren ve uygulayanlardır. Ama bir konuda haklılardır. İşleri çok zordur, daha da zorlaşacaktır" paylaşımında bulunuldu.

Özgür Genç Kadın (ÖGK), "İzmir'de işkenceyle gözaltına alınan devrimci kadınlar #SedaBaykan ve #DilekArsu'nun avukat görüşü engelleniyor ve Soylu'nun 'bunlara müstehak' dediği talimatıyla işkence uygulanıyor! Faşist devletin işkenceleri ve tutuklama saldırıları kadın özgürlük mücadelemizi engelleyemez!" şeklinde paylaşım yaptı.Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu da (SGDF), "İzmir Dikili'de işkenceyle gözaltına alınan devrimciler getirildikleri Bursa emniyetinde avukatlarıyla görüştürülmüyor ve işkence devam ediyor! İşkence ile güç göstereceğini sananlar acizliğini ifşa ediyor. #IşkenceyeSessizKalma" paylaşımı yaptı.

EHB AVUKATINA 1 YIL KISITLAMA
Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Sezin Uçar, dosya kapsamında bir yıl süreyle kısıtlama getirildiği için müvekkilleri Seda Baykan ve Dilek Arsu ile görüştürülmezken, gözaltındakilerle görüşmek isteyen avukatlar da uzun süre içeri alınmadı.

24 saati aşan süreyle avukatlarıyla görüştürülmeyen devrimcilere Bursa emniyetinde çıplak arama işkencesi yapıldığı öğrenildi. Avukatların ısrarı ve çabası sonucu dün akşam geç saatlerde Baykan ve Arsu ile görüşen avukatlar, gözaltına alınırken yoğun işkenceye maruz kaldıkları bilgisi paylaştı. Gözaltı sırasında başlayan işkencenin yol boyunca sürdüğü öğrenilirken, 3 devrimcinin, Dikili'den Bursa'ya ters kelepçeli ve dizleri üzerinde oturtularak getirildiklerini öğrenildi.

Bursa emniyetinde çıplak arama işkencesine maruz kalan Baykan ve Arsu ile görüşen avukatların Mehmet Mustafa Uzkar ile görüştürülmediği öğrenildi.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu dün 19.30 itibariyle Bursa İl Emniyet Müdürlüğü önünde olmalarına rağmen avukat kısıtlaması olduğu bahanesiyle saatlerce bekletildiklerini aktardı. EHB'nin sosyal medyasında, "22.30 itibariyle ancak bulabildiğimiz muhatap, avukatımız Sezin Uçar hakkında çıkardıkları yasaklama kararını gösterdi ve 3 avukat olmamıza rağmen yalnızca bir kişiyi kabul edebileceklerini ve yalnızca 5’er dakika görüştüreceklerini beyan ettiler. Hukuksuz bu uygulamayı kabul etmeyeceğimizi ve tutanak tutacağımızı belirttikten saatler sonra 2 avukat olarak emniyete giriş yaptık. Müdafi görüşme odasına girmeden önce bütün eşyaların çıkarılması dayatıldı. Müvekkil ile görüşürken kapı açık tutulmaya çalışıldı. Gizlilik ve özel olarak görüşme hakkımız gasp edilmeye çalışıldı. Müvekkiller ile görüşürken sınırlı süre dayatması yapıldı, görüşme sürekli biçimde taciz edildi" ifadelerine yer verildi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) de avukat kısıtlamasına tepki gösterdi. Sosyal medyadan paylaşım yapan ÖHD, "Ezilenlerin Hukuk Bürosu'ndan meslektaşlarımızın müdafii görevinden yasaklama kararı ile ve keyfi olarak, dün işkenceyle gözaltına alınan müvekkilleri Seda Baykan ve Dilek Arsu ile görüştürülmemesi hukuksuzdur, kabul etmiyoruz. #SavunmaEngellenemez" denildi.