26 Eylül 2024 Perşembe

Devrimci Parti 14 Mayıs seçimlerine ilişkin tutumunu açıkladı

14 Mayıs seçimlerine ilişkin tutumunu açıklayan Devrimci Parti, milyonların tek ve gerçek gündeminin faşist iktidardan kurtulmak olduğunun altı çizildi. Emek Özgürlük İttifakı bileşenlerine hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimlerine HDP adayıyla ve ortak ittifak adaylarıyla girilmesi önerisini sunduklarını ve emekçi halkların karşısına devrimci demokratik bir programla çıkılarak sürecin ortaklaşmasını önerdiklerini belirten Devrimci Parti, "Parti meclisimiz, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ittifak zeminlerimizle ortak bir aday çıkarma koşullarının oluşmaması durumunda, Cumhurbaşkanlığı seçimleri başlığında kendi özgün tutumumuzu açıklamak üzere MYK'yı yetkilendirmiştir" dedi.

Devrimci Parti, 12 Mart 2023 günü Parti Meclisini topladı. 14 Mayıs günü gerçekleşeceği ilan edilen genel seçimlerde partinin tutum ve taktiğini belirlemek üzere tek gündemli yapılan toplantının sonuç bildirisi açıklayan Devrimci Parti, seçim tutumunu duyurdu.

'YÜKSELEN ÖFKE DÜZEN İÇİNE ENTEGRE EDİLMEK İSTENİYOR'
Siyasal durum değerlendirilmesi yapılan toplantıda Millet ittifakında kümelenen sermaye partilerinin dün devletin yeniden yapılandırılması karşısında "Yenikapı ruhu"nda hizaya geçmelerinin, "Çöktürme Planı"na derin destekleri, Erdoğan karşısında düne kadar çıkardıkları aday ve seçim pozisyonları ile bugün ortaya koydukları açı farkının sermaye grupları arasındaki kirli rekabetin kesinleşmesinin en temelinde ise emekçi sınıflarda yükselen öfkenin düzen dışa gelişiminin düzen içine entegre edilmesi olduğu belirtildi.

'CUMHUR İTTİFAKI RIZA ÜRETECEK'
AKP-MHP faşizminin gerileme süreci, 6 Şubat depremleri ile de birlikte, düzen muhalefetinin dün yedeklenme yönteminden bugün daha iddialı konuşmaya başlamasına yol açtığı hatırlatılan bildirgede, "Türkiye'de sermaye grupları arasında gerçekleşecek bir hükümet değişikliği çoklu krizlerini aşamayacak düzeyde ağırlaşmıştır. Ne Cumhur İttifakı'nın oldu bittiyle seçimi kazandığı ilanı ona sürdürülebilir bir rıza üretecektir. Ne de Millet İttifakı'nda cisimleşen bloğun seçimi kazanması şekli dışında bir değişim yaratacaktır. İki blok açısından da seçimi kim kazanırsa kazansın bütün ağırlığıyla alt üst oluşlar devam edecektir" denildi.

'BİRİNDE GREVLER YASAKLANIRKEN, DİĞERİNDE RIZA ÜRETİLECEK'
Sermaye sınıfının emeği azgınca yağmalanması dışında bir yolu kalmadığına dikkat çekilen bildirgede, "Birinde yasaklanan grevler ve işçi diğerinde rıza ve beklenti üretilerek engellenecektir" vurgusu yapıldı ve eklendi: "Milyonlara açlık sınırı altında dayatılan yaşam, geçici fonlarla yaratılan beklentiler sonrası hızla eski haline dönecektir. NATO merkezince planlanan ve AKP-MHP ittifakınca uygulanan Kürt halkının devrimci öncülüğünün imhası ve bölgeden tasfiye edilmesi, NATO'ya bağlılık yeminleri eden restorasyoncu ittifak eliyle de çeşitli biçimlerde uygulanmak durumundadır."

'TEK GERÇEK FAŞİST İKTİDARDAN KURTULMAK'
Milyonların tek ve gerçek gündeminin faşist iktidardan kurtulmak olduğunun altı çizilen bildirgede, "Burada en önemli sorumluluk devrimci siyasetin henüz siyasal ve eylemli öncülük hattını işçi sınıfı içerisine taşıyacak bir sıçramaya ulaşmamış olmasıdır. Bugün için tek gündemi iktidardan kurtulmak olan yığınların iktidardan kurtuluş arayışları, iktidarı hedefleyen bir siyasal örgütlenme ile kuşatılmadığında tek çıkış yolu olarak sandık görülmekte ve bu nedenle de seçimi talep etmektedir" denildi.

'CHP'NİN GÖREVİ KAPİTALİST RESTORASYONU GERÇEKLEŞTİRMEK'
Düzen muhalefetinin CHP öncülüğünde şekillendiği belirtilen bildirgede CHP'nin hizmet ettiği sermaye sınıfı adına görevinin, kitlelerde yükselen değişim isteğini, kendisini de aşan tarzda, sistemin kodlarına yönelecek bir fırtınadan korumak ve artık sermayenin çıkarlarını bütünlüklü sürdüremeyeceğini düşündüğü AKP'den iktidarı olağan biçimde sandıktan teslim alarak kapitalist restorasyonu gerçekleştirmek olduğu kaydedildi.

SEÇİM TAKTİĞİ
Devrimci Parti PM toplantısı sonucunda seçim taktiğini şu maddelerle açıkladı:
🔹"Bugün tüm çürümüşlüğüne rağmen iktidarı terk etmeyen AKP-MHP faşist bloğu halkların ve emekçilerin değişim isteği karşısında her türlü yöntemle seçim öncesi ve sonrasında zora dayalı direnmeyi sürdürecektir.
🔹Partimiz seçimler sürecinde yapılacak hazırlığın adı iktidarı terk etmeye direnen ve direnecek olan AKP-MHP faşist bloğunu seçimli ya da seçimsiz bu mukavemetinden caydıracak güçlerin sokağa göre hazırlanmasını günün devrimci görevi olarak belirler. Partimiz tüm sol/sosyalistlere, antifaşist güçlere ve ittifaklara bu çağrıyı yineler
🔹HDP'nin kurucu bileşeni olan partimiz, HDP çatısıyla seçimlere girecek, bir kapatma saldırısı koşullarında ise HDP bileşenlerince belirlenecek alternatif araçlarla seçimlere katılacaktır
🔹Halk güçlerini iktidara taşıyacak koşullar hızla olgunlaşırken, faşizme 'kaybettirme' adına iktidarı düzen içi güçlere teslim edecek ve kapitalizmin  restorasyonuna zaman kazandıracak ittifak ilişkilerinden ayrışacak bir program ve eylemle seçim sürecinin yarattığı politik atmosfer değerlendirilmelidir.
🔹Bu temelde; parti meclisimiz; Emek Özgürlük İttifakı bileşenlerine hem Cumhurbaşkanlığı hem de Milletvekili seçimlerine HDP adıyla ve ortak ittifak adaylarıyla girilmesi önerisini sunmakta ve emekçi halkların karşısına devrimci demokratik bir programla çıkılmasının 'faşizmden kurtulmak isteyen halkların' değişim umudunu istismar ettirmeden halkı iktidara taşıyacak topyekün bir sürecin öncülüğünde ortaklaşmayı önermektedir.
🔹Parti meclisimiz, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ittifak zeminlerimizle ortak bir aday çıkarma koşullarının oluşmaması durumunda, Cumhurbaşkanlığı seçimleri başlığında kendi özgün tutumumuzu açıklamak üzere MYK'yı yetkilendirmiştir."