29 Eylül 2024 Pazar

Devrimci Kızılbaşlar Hareketi: Devletin Alevisi olmayacağız

Erdoğan'ın sözlerine ilişkin açıklama yapan Devrimci Kızılbaşlar Hareketi, "Alevileri asimile etmeyi, örgütsüzleştirmeyi hedefleyen bu kurumu da; adına reform paketi denilen şeyi de kabul etmiyoruz" dedi ve sokağı, fiili meşru mücadeleyi hedef almak gerektiğini hatırlattı. 

Devrimci Kızılbaşlar Hareketi, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alevilerle ilgili Meclis'e sunduğu sözde "Demokratik Reform Paketi"ne ilişkin açıklama yaptı. Devrimci Kızılbaşlar Hareketi, "Devletin Alevisi olmayacağız" diye vurguladı. 

Erdoğan'ın Şahkulu Sultan Dergahı'na yaptığı ziyarette, Alevilere yönelik çeşitli adımlar atacaklarını belirterek söylediği, "Alevi ve Bektaşi vatandaşların etrafında bir araya geldiği mekanların meselelerinin devlet nezdinde takibini ve yürütmesini yapacak kurumsal yapı kuruyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, cemevlerinin tamamının yönetimini yürütecektir. Tüm çalışmalar bu kurumsal yapı altında, kamu güvencesi desteği ve denetimiyle yürütülecektir. Böylece cemevlerinin aydınlatma, içme ve kullanma suyu, bakım giderlerinin karşılanması ve imar planlarındaki yeriyle ilgili tüm sorunlar çözülmüş olacaktır. Ayrıca talep edenlere de bu kurumsal bünyede kadro verilecektir" sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, 

'PLANLANAN HAZIRLIĞIN AMACINI BİLİYORUZ'
"Devrimci Kızılbaşlar olarak, AKP-MHP Faşist Bloğunun uzunca bir zamandır Alevilerle ilgili çalışma yaptığını biliyorduk. Öyle görünüyor ki bu çalışmada sona gelindi. 'Demokratik Reform Paketi' adıyla meclise sunulması planlanan bu hazırlığın amacını iyi biliyoruz" denildi.

'REFORM PAKETİ DENİLEN ŞEYİ KABUL ETMİYORUZ'
Açıklama şöyle devam etti: "Biz Aleviler, yıllardır eşitlik ve özgürlük için mücadele yürütüyoruz. Politik taleplerimiz için sayısız eylem ve etkinlik örgütledik. Taleplerimiz karşılanmadığı gibi, faşist devletin asimilasyon ve katliam politikası ile karşı karşıya kaldık. Şimdi bu asimilasyonun daha sistematik ve kapsamlısıyla karşı karşıyayız. Devrimci Kızılbaşlar olarak, bu güne kadar zor koşullarda maliyesi örgütlenerek yapılan cemevlerini devlete bağlamayı, başta dedeler olmak üzere inanç önderlerini devletin memuru yapmayı, inanç ritüellerini sünni islama göre şekillendirmeyi, kısaca, biz Alevileri asimile etmeyi, örgütsüzleştirmeyi hedefleyen bu kurumu da; adına reform paketi denilen şeyi de kabul etmiyoruz.

'SOKAĞI VE FİİLİ MEŞRU MÜCADELEYİ ESAS ALALIM'
Devrimci Kızılbaşlar olarak, bu kapsamlı saldırıyı, birleşik bir tarzla, sokağı ve fiili meşru mücadeleyi esas alarak püskürtebiliriz. Bu mücadele birikimine ve deneyimine sahibiz. Pir Sultanlardan, Şeyh Bedrettinlerden, Baba İshaklardan devraldığımız mücadele geleneğini sürdürmek boynumuzun borcudur. Bu görüş açısıyla diyoruz ki: 'Gelin canlar bir olalım, münkire kılıç çalalım.'"