27 Eylül 2024 Cuma

'Devletin gerçek yüzünü burada görüyoruz'

Uzaktan eğitime tepki göstermek isteyen üniversite öğrencileri, kaymakamlığın yasaklama kararını tanımayarak Kadıköy sokaklarını eylem alanına çevirdi. Kendilerine saldıran polisin deprem bölgesinde görülmediğine işaret eden öğrenciler, kampüsleri ve sokakları terk etmeyeceklerinin altını çizdi.

Üniversite öğrencileri, Maraş merkezli depremler sonrası iktidarın verdiği uzaktan eğitim ve KYK yurtlarının boşaltılarak depremzedelere açılması kararına tepki gösterdi. Kaymakamlığın yasaklama kararını tanımayan öğrenciler, Kadıköy'ü eylem alanına çevirdi.

Bir grup öğrenci, Süreyya Operası önünden halka seslenerek, üniversitelerden vazgeçmediklerini haykırdı. Öğrenciler, "Biz üniversite öğrencileri olarak, devrimciler olarak depremin ilk anından beri bölgelere gittik. Üniversitelerde dayanışmalar örgütledik. Bugün de biliyoruz ki uzaktan eğitim kararı bizim dayanışmamızı, örgütlülüğümüz bastırmak içindir. Ama üniversitelerimizden vazgeçmiyoruz, sokaklardan vazgeçmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Polis ablukasının yoğunluğuna işaret eden öğrenciler, "Buradaki polisler deprem bölgelerine böyle gelmediler. Orada devlet yoktu, devrimciler vardı. Öğrenciler, gönüllüler vardı. Herkes devletin gerçek yüzünü burada görüyor. 40 bini aşkın insan bu ülkede öldü. Ama ne yaptılar? Üniversiteden vazgeçmiyoruz diyenleri abluka altına aldılar" dedi.

Abluka altına alınan öğrenciler, işkenceyle gözaltına alındı. Başka bir grup ise, "Uzaktan eğitim istemiyoruz, üniversitelerimizden vazgeçmiyoruz" pankartıyla ara sokaklardan yürüyüş düzenledi. Bir süre "Ferman devletin, üniversiteler bizimdir", "Uzaktan eğitim istemiyoruz", "Kader değil, bu bir katliam" sloganlarıyla yürüyen öğrenciler de polis tarafından işkenceyle gözaltına alındı.

Polis ablukasında öğrenciler işkenceye "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganlarıyla direndi. 20'yi aşkın öğrencinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. Basın emekçileri de eylem boyunca tehdit edilerek çekim yapmaları engellenmeye çalışıldı.