27 Eylül 2024 Cuma

Devlet İskenderun'a insanları kurtarmaya değil enkaz kaldırmaya gitti

İskenderun yıkımın en fazla olduğu ilçelerden biri. Çok sayıda binanın yıkıldığı ve insanların göçük altında kalarak yaşamını yitirdiği ilçede arama kurtarma çalışmasına gitmeyen devlet kepçelerde enkaz kaldırmaya başladı.

Maraş merkezli 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremde en fazla yıkım yaşanan yerlerden biri de İskenderun. Limanda bir gün boyunca süren yangınla gündeme gelen İskenderun'da çok sayıda bina yıkıldı ve insanlar göçük altında kaldı.

Depremin ilk günü günü arama kurtarma çalışmaları için kimsenin gelmediğini anlatan bir depremzede, yıkılan binalarda kurtarılmaya bekleyen ancak çalışma yürütülmediği için yaşamını yitiren insanlar olduğunu anlattı.

Depremin üçüncü gününün sabahı çeşitli belediyeler ve örgütlerden organize olmayan gruplar geldiğini ve insanları kurtarmak için çabaladığını söyleyen depremzede, üçüncü günün sonunda daha organize grupların geldiğini ve günlerce aç kalan insanlara yiyecek ve su ulaştırdığını aktardı.

Gelen yardımların dağıtımını organize etmek için İskenderun Cemevi, kapalı spor salonu ve İskenderun Üniversitesinin bir bölümünü kullandıklarını söyleyen depremzede, "Temel gıda, giyecek vb. yardımlar geliyordu. Orada bunları organize ediyoruz. İlk anda çok dağınıktı ama yavaş yavaş organize olmaya başladık" dedi.

Enkazların altında hala çıkarılmayı bekleyen akrabaları, arkadaşları olduğunu fakat bu çalışmalar geç başladığı için yaşamlarını yitirdiklerini vurgulayan depremzede, canlı yaşam olmadığı düşünülerek enkazların kepçelerde kaldırılmaya başlandığını söyledi. Depremzede, enkazlara kepçeyle girilmesinin teknik olarak yanlış olduğunu kaydetti.