27 Eylül 2024 Cuma

Devlet 2019'da deprem tatbikatıyla Maraş'ta şov yapmış

Maraş'ta 2019 yılı Ekim ayında yapılan deprem tatbikatıyla şov yapan devlet, yaşanan depremin ardından halkı enkaz altında ölüme terk etti. Tatbikatta kullanılan arama kurtarma ekipleri, helikopterler, insansız ve insanlı hava araçları, arama kurtarma köpekleri 4. günün sonunda deprem bölgesine gönderilerek, onbinlerce kişi katledildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla 9-10-11 Ekim 2019 tarihinde yapılan tatbikatın büyük bir şovdan ibaret olduğunu, 6 Şubat günü yaşanan iki büyük depremle gördük.

Ankara'daki AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinden takip edilen deprem tatbikatı kentte yaşanabilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depreme göre yapılırken, kentteki okullar boşaltıldı, enkaz altında kalanlar kurtarıldı.

Tatbikat Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki Maraş'ın Pazarcık ilçesinde 9 Ekim 2019 saat 13.22'de meydana gelen 7,5 şiddetindeki deprem senaryosu üzerine kuruldu. 1413 personel, 1 helikopter, 271 araç, 1 arama ve kurtarma köpeğinin katıldığı tatbikatta, Adıyaman, Antep, Maraş ve Malatya'nın depremden en çok etkilenen iller olarak ulusal seviyede, Kilis, Osmaniye ve Urfa'nın az etkilenen iller seviyesinde yer aldı. Bu iller dışındaki 19 il ise birinci ve ikinci derece destek iller ile ulusal seviyede yardım eden iller olarak tatbikata katıldı.

Tatbikatı Soylu yönetirken, Maraş Valisi Vahdettin Özkan'dan depremin bölgedeki etkileri ve yürütülen çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Ayrıca tatbikata katılan tüm hizmet gruplarından, depreme ilişkin edindikleri ilk bilgileri paylaşmalarını istedi. Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi'nde (AYDES) toplanan tüm bilgiler, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Merkezi'ndeki ekranlardan takip edildi.

Helikopter ve insanlı keşif uçaklarıyla bölgenin durumuna ilişkin havadan elde edilen görüntüler de merkeze aktarıldı.

Tatbikat kapsamında, GSM operatörlerinden, vatandaşlara sabit hatlar üzerinden yapacakları görüşmelerin 10-15 saniyeden fazla sürmemesi, iletişim kurmak için internet hatlarını ve kısa mesajı tercih etmeleri yönünde uyarı mesajı göndermeleri istenildi.

3 gün süren ve 26 ilin katılımıyla gerçekleşen tatbikat illerde ve bakanlıkta yapılan değerlendirme toplantısı ile sona ermişti.

TATBİKAT ŞOV İŞTE GERÇEKLER
Süleyman Soylu'nun AFAD ile birlikte 3,5 yıl önce yaptığı şovun ardından ortaya çıkan gerçekler ise depremin ardından devletin halkı ölüme, soğuk havada açlığa, susuzluğa, sokakta kalmaya mahkum ettiği oldu.

Maraş merkezli depremde, Maraş'ın çok sayıda ilçesi ve köyünde, Antakya, Adıyaman, Antakya ve İskenderun'da büyük yıkımlar yaşandı. Özellikle bu kentlerde on binlerce insan enkaz altında kaldı. Devlet 4 gün boyunca AFAD'ı, helikopterlerini, insanlı ya da insansız hava araçlarını, arama kurtarma köpeklerini bölgeye göndermedi. İnsanlar devlet tarafından enkaz altında ölüme terk edildi.

Halkın, gönüllülerin, maden işçilerinin, belediye ekiplerinin, Türkiye dışından gelen arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarıyla insanlar enkaz altından çıkarılmaya çalışıldı. Bu sırada devlet OHAL ilan etti, “yağmacılar, hırsızlar var” spekülasyonuyla halkı kışkırtmaya çalıştı. Halka yardım ulaştıranları engellemeye çalıştı, yardım tırlarına el koydu. Depremzedelerin yardımına koşan gönüllüleri gözaltına alarak işkence yaptı, ölümle tehdit etti, yollarını keserek bölgeyi terk etmelerini istedi.

GSM operatörleri çekmedi, birçok insana bu nedenle telefonla ulaşılamadı. Depremin üzerinden 7 gün geçmesine rağmen birçok bölgeye hala elektrik verilmedi. Halka 5'inci günden itibaren kış koşullarına uygun olmayan çadırlar dağıtılmaya başlandı.