27 Eylül 2024 Cuma

Dersim'i depreme hazırlayacaklar

Birince derece deprem bölgesinde olan Dersim'i olası bir depreme hazırlama hususunda en üst düzeyde sorumluluk aldıklarını belirten Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri yaşanan depreme ilişkin Dersim Belediyesi Konferans salonunda basın toplantısı düzenledi. Basın metnini okuyan Nurşat Yeşil, her biri mezarlığa dönen enkazlarda onbinlerce kişinin gerekli iş makineleri, arama kurtarma ekipleri ve yardımlar ulaşmadığı için hayatını kaybettiğini söyledi.

Oluşturdukları Deprem Kriz Koordinasyon Merkezinin önceliğine arama kurtarmayı koyduğunu ifade eden Yeşil, "Bu kapsamda gönüllüler ve Dersim Belediyesi ekipleri deprem bölgelerinde çalışmalarıyla birlikte insani yardım çalışmaları planlandı. Bu kapsamda hızlıca görsel, yazınsal ve işitsel çağrılar yapıldı. Halkımız bu çağrılara büyük bir duyarlılıkla karşılık vererek dayanışmayı büyütmüştür. Bu dayanışma Dersim Belediyesi hizmet binasından gönüllülerin katılımıyla Malatya, Adıyaman, Pazarcık, Elbistan, Nurhak'a dayanışma tırları gönderilmiştir. Depremden etkilenen ve ilimize yerleşen depremzedelerin temel ihtiyaçları karşılanmaya devam ediyor" dedi.

Dersim'in birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını, kuzey doğusunda Bingöl Yedisu fay hattı, doğusunda Bingöl Karlıova fay hattı, batısında Ovacık fay hattı bulunduğunu söyleyen Yeşil, şöyle devam etti: "Bu fay hatlarının minimum 7.2 üretme potansiyeli olduğu bilinmektedir. Bu bilimsel veriler ışığında bizler Dersim'in olası bir depremsellik karşısında hazırlıklı olma ve önlem çalışmaları içerisinde bulunmaktayız. Daha somut ele alacak olursak Dersim'in başta devlet hastanesi olmak üzere mevcut yapı stoğu içerisinde riskli yapıların en ivedi şekilde tespit edilip bu yapılarımızı en hızlı şekilde depreme hazırlama, mevzuatsal iyileştirmeler yaparak yeni gövdelenecek binalarımızın oluşacak depremleri göğüsleme noktasında oluşturmuş olduğumuz komisyonlarca çalışmalarımızı yürütmekteyiz."

Dersim'i olası bir depreme karşı hazırlama hususunda en üst düzeyde sorumluluk aldıkların belirten Yeşil, kendileriyle dayanışma içinde olanlara teşekkür etti.