27 Eylül 2024 Cuma

Dersim'de tehdit edilen öğrenciler suç duyurusunda bulundu

Munzur Üniversitesi öğrencileri, günlerdir haber alamadıkları arkadaşları Gülistan Doku için yaptıkları eylemler nedeniyle 'kaçırılma' tehditlerine maruz kalmaları üzerine İHD'ye başvurdu. Öğrenciler, korkutularak Doku için yaptıkları eylemlerin sonlandırılmak istenildiğini ifade etti.

Dersim'de 5 Ocak gününden bu yana haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2. Sınıf öğrencisi Gülistan Doku'yu arama çalışmaları devam ederken, kayıp olan arkadaşları için günlerdir eylem yapan üniversite öğrencileri kaçırılma tehditleri ile karşı karşıya kalmaları üzerine 15 Ocak'ta savcılığa suç duyurusunda bulunmalarının ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi'ne başvurdu.  

'ARAÇ PLAKALARI ELİMİZDE'
Öğrenciler başvurularının ardından dernek yöneticileri ile birlikte açıklama yaptı. Kentte sürekli taciz, tecavüz vakalarının gündemde olduğunu söyleyen İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, en son Gülistan Doku'nun kayıp durumunun ortaya çıktığını belirtti. Bu olumsuzluklara halk, öğrenci, esnaf ve bir bütün olarak sivil toplum örgütleriyle birlikte ortak bir tepki geliştirildiğini dile getiren Gürbüz, "Bu olayların aydınlatılmasına yönelik bir duyarlılık oluştu. Demokratik bir talebin susturulabilmesi için valiliklerce alınan yasak kararları doğru olmadığını söylemek istiyoruz. Sokakta insanların sesini kısabilirler ama vicdanları susturamazlar. Bu anlamda eylem, etkinliklere katılan üniversite öğrencilerine yönelik, polis olduklarını iddia eden kişilerce, sokakta önleri kesilerek tehditlerde bulunuyorlar. Bu olayların çok fazla dillendirilmemesini istediklerini ve bu olayların üstüne gidilmemesi şeklinde ifadelerde bulunuyorlar. Bu arkadaşları tehdit ederken de sıkıntılar yaşattıklarını, yarın aynı şekilde kendilerinin de bu olayları yaşayabileceklerini ve daha sonra tekrar kendileriyle görüşülecekleri söyleniyor. Bu tehditleri biz kabul etmiyoruz. Bütün sorumluluk emniyetin, kolluk kuvvetlerinin ve jandarmanındır. Öğrencileri tehdit edenlerden birinin resmi polis olduğunu biliyoruz. Tehdit edenlerin araç plakaları da elimizde" dedi.
 
'GERİ ÇEKEMEYECEKLER'
Öğrencilerden Lider Polat, Gülistan Doku'nun bulunması için 13 Ocak'ta üniversitede yaptıkları eylemde, kadın öğrencileri taciz ettiği iddia edilen Munzur Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Cem Tekinoğlu hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle tehdit edilerek kaçırılmak istendiğini söyledi. 

Polat, "Son süreçte benzeri olaylar çokça yaşanıyor. Korkutarak bizi geri çekmeye çalışıyorlar. Yerel halkla birlikte böylesi durumların üzerine giderek daha çok teşhir edeceğiz" diye konuştu.

POLİSLER TEHDİT  ETTİ
13 Ocak'ta yapılan eyleme katılan öğrencilerden Mehmet Sağlam da, eylem sonrası Bayraktepe Polis Noktası'nda durdurulduğunu anlattı. Sağlam, burada yaşananları, "Beni kulübenin içine koydular. Bir polis boğazımdan tutarak tehdit etti. Elimle onun elini çekerek, sadece arkadaşımızın bulunması için eylemlere katıldığımı söyledim. Polisler bana küfür ederek, bu şehri terk etmem gerektiğini söylediler. Öğrenci olduğumu ve tekrar başka bir arkadaşımızın başına gelmemesi için eyleme katıldığımı söyledim. 'Senle görüşeceğiz, başına geleceklerinden biz sorumlu değiliz' deyince, ben de 'başıma ne gelirse siz sorumlusunuz' dedim" sözleriyle dile getirdi.
 
Öğrencilerden Dilar Aras ise Gülistan Doku için yaptıkları bütün eylemlerin yasal olduğunu ancak polisi tacizi ve tehditlerine maruz kaldıklarını ifade etti. 
 
Ovacık yolunda yürürken önünde duran bir araçtan inen kişilerin polis olduklarını söyleyip, kimliklerini gösterdiğini anlatan Aras, GBT yapacaklarını söyleyip kimliğini isteyen polislerin, oradan geçen insanların dikkatini çekmesi üzerine kendisini 'seninle görüşeceğiz' diye tehdit ederek arabalarına binip uzaklaştığını kaydetti.  
 
Aras, arkadaşlarının bulunmasını istediklerini için bu tür baskılara maruz kaldıklarını kaydetti.