27 Eylül 2024 Cuma

Dersim'de hapishanelerdeki baskı ve tecrit işkencesi konuşuldu

Hapishanelerdeki baskı ve tecrit politikalarına dikkat çekmek için Dersim'de düzenlenen panelde, tecridin tüm ülkeye yayıldığını tutsakların hem bedenini hem de zihnini tehlikeye attığı kaydedildi. İktidarın ülkeyi hapishaneler mezarlığına dönüştürdüğünün altı çizilen panelde, son dönemde artan işkence ve kötü muameleye bağlı olarak tutsakların intihara sürüklendiğinin altı çizildi.

Dersim'de "Hapishanelerdeki baskı ve tecrit politikalarına karşı birleşik mücadele" paneli düzenlendi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Başkanı Gülseren Yoleri ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Satiye Ok'un konuşmacı olduğu panelde tecride karşı mücadelenin önemine dikkat çekildi.

OK: AKP ÜLKEYİ HAPİSHANELER MEZARLIĞINA DÖNDÜRDÜ
İlk sözü alan Ok, hapishanelerde tecridin giderek arttığına dikkat çekti. Öte yandan tecridin yalnızca hapishanelerde değil aynı zamanda toplumsal zemine de yayıldığını kaydeden Ok, "Bu süreçte tutuklama veya gözaltı tehdidiyle kalmayan bir kişi bile kalmadı. Bir ülkenin demokratik olduğunu o ülkenin hapishanelerine bakarak anlayabiliriz. AKP iktidarı ülkeyi hapishaneler mezarlığına dönüştürmüş durumda" dedi.

YOLERİ: TECRİT HEM RUHSAL HEM BEDENSEL YIKIMLAR  YARATIYOR
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de tutsakların hapishanede sadece hastalıktan ölmediğini söyledi. "Son dönemde artan işkence ve kötü muameleye bağlı olarak intihar olaylarında çok ciddi bir artış görülmekte" diyen Yoleri, son dönemde 78 tutsağın yaşamını yitirdiğine yönelik açıklamada 35 tutsağın hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini, 32 tutsağın intihar nedeniyle, diğer tutsakların ise şüpheli ölüm olarak nitelendirilen olaylara maruz kaldığını dile getirdi. Yoleri, "Tecrit Türkiye ceza infaz sisteminin temel unsuru haline getirildi. Tecridin hem ruhsal hem de bedensel yıkımlar yaratıyor" ifadelerini kullandı.

GERGERLİOĞLU: İNSANLARIN ZİNDANLARA DOLDURULDUĞU BİR ÜLKE YARATMAK İSTİYORLAR
Hapishanelerin en ağır insan hakkı ihlallerinin yaşandığı yerler olduğunu vurgulayan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, insan haklarından konuşmak için en başta hapishanelerden konuşmak gerektiğinin altını çizdi. İktidarın Türkiye'de hapishanelerin kapasitesinin 500 bin kapasiteli hapishaneleri oluşturma hedefinde olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti: "İktidarın ne kadar gözünü kararttığı ortada düşünen ve itiraz eden insanların adil yargılanmaksızın zindanlara doldurulduğu bir Türkiye oluşturmaya çalışıyorlar. Son 6 yılda 2 milyon 200 bin kişi terör soruşturması geçirmiş. İktidar milyonlarca insanını terörist diye damgalamaya çalışan bir anlayış asıl problem."