27 Eylül 2024 Cuma

Depremdeki iletişim skandalında da iktidar eli var

Deprem bölgelerinde hala iletişim sağlamıyor. Bilişim uzmanı Nebil, Türkiye'nin haberleşme alt yapısının AKP tarafından engellendiğini bu nedenle de sistemin çöktüğünü kaydetti. Yaklaşık on yıldır on yıldır 500 bin kilometre olan fiberin çok az olduğu konusunda uyardığını aktaran Nebil, tek bir şebeke olduğunu belirtti.

Onbinlerce insanın ihmalkarlık nedeniyle hayatını kaybettiği Maraş merkezli depremlerin 16. günü. Hala depremin etkilediği birçok ilde internet ve telefon bağlantıları konusunda sıkıntı yaşanıyor. İletişim ve internet altyapısında tekel olan Türk Telekom gerekli yatırımı yapmadığı gibi devlet de anayasal bir hak olan haberleşmeyi sağlama yükümlülüğünü yerine getirmedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümü mezunu Füsun Sarp Nebil, gazeteci Filiz Gazi'nin "Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra insanlar neden birbirine ulaşamadı? Sistem neden çöktü" sorularına yanıt verdi.

Nebil, "Sistem çöktü, çünkü Türkiye'nin haberleşme alt yapısı AKP tarafından engellendi. Bu yeni değil, 10 yıldan uzun bir süredir BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) eliyle engelleniyor. Tabi ki operatörlerin bir sürü hatası var ama soru sormamız gereken öncelikli yer GSM şirketleri değil BTK. Bant daraltmasından bahsetmiyorum. Güvenilir bir mobil şebekede baz istasyonları networkü havadan almıyor. Bunların altından fiber geçiyor. Örneğin Turkcell'in Bölgedeki merkezi ile baz istasyonu arasındaki bağlantı fiberle sağlanıyor. Ben Naci Görür'ün depremi ikaz etmesi gibi 10 yıldır, 500 bin kilometre olan fiberimiz çok az diye bağırıyorum. Üstelik Türkiye'de şebeke bir tane yani bütün bu baz istasyonlarını, sabit hatları besleyen, interneti besleyen tek bir şebeke var. O da Türk Telekom tarafından yapılıyor" dedi.

Öte yandan Gazi, "İletişim neden sağlanamadı? Depremin etkilediği kentlerde mobil baz istasyonları gönderildi mi? AFAD'ın (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) raporlarına geçecek kadar deprem olacağı bilinen kentlerde bugüne kadar bir planlama yapılmadı mı" sorularını Türkiye'deki GSM şirketleri olan Vodafone, Turkcell, Telekom'a mail attığını, haber için aradığını ancak herhangi bir dönüş alamadığını belirtti.