27 Eylül 2024 Cuma

Depremde yaşamını yitiren sağlık emekçileri Diyarbakır'da anıldı

Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitiren sağlık emekçileri Diyarbakır'da anıldı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı, deprem nedeniyle 100'ün üzerinde doktoru, 500'ün üzerinde sağlık emekçisini yitirdiklerini söyledi, "Dayanışmayı büyüteceğiz. Tüm canlılara yakışır ve hastalanmadan koruyacağımız bir sağlık sistemini birlikte kuracağız" dedi.

Maraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden yıkım yaşanan Diyarbakır'da yaşamını yitiren sağlık emekçileri için anma etkinliği düzenlendi. Depremde yıkılan ve aralarında doktorların da bulunduğu 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria'nın enkazında gerçekleştirilen anmaya, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, TBB Merkez Konseyi üyeleri, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan ve yönetim kurulu üyeleri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken ile sendika üyeleri katıldı.

Anmada söz alan Fincancı, depremdeki ölümlerin önlenebilir olduğunu vurguladı, "Neler yapılması gerektiği konusunda kamu otoritesini her adımında uyardık. Ne yazık ki deprem önlenebilir değil ama depremde ölümler, yaralanmalar ve sakatlıklar önlenebilirdi" diye belirtti.

HASTANELER YIKILDI, DEVLET HASTANE KURMADI
Deprem bölgesinde çok sayıda hastanenin yıkıldığını, ağır hasar oluştuğunu dile getiren Fincancı, 100'ün üzerinde doktor ve 500'ün üzerinde sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Deprem sonrası Türkiye'nin dört bir yanından hekimlerin sağlık hizmeti vermek için bölgeye gittiğini ancak hastane kurmakla görevli kamu otoritesinin alanda bulunmadığını belirten Fincancı, "Kamu otoritesinin görevini üstlendik çünkü alanda çalışacak hastane, aile sağlığı merkezleri kalmamıştı" ifadelerini kullandı.

Depremden etkilenen kentlerden Adıyaman'da 213 Aile Hekimliğinden sadece 20'sinin ayakta kaldığını, Antakya'da ise 10'unun ayakta kaldığını aktaran Fincancı, "Bunlar aslında reform diye tanımladıkları ama sonu karanlık olan değişikliklerin sonucu" diye belirtti.

Yaşamını yitiren sağlık emekçileri için yarın da Urfa'da anma gerçekleştireceklerini kaydeden Fincancı, "Dayanışmayı büyüteceğiz. Biz bu sağlık sistemini, adına 'reform' dedikleri karanlık deliği tıkayıp tarihin çöplüğüne atacağız. Biz tüm canlılara yakışır ve hastalanmadan koruyacağımız bir sağlık sistemini birlikte kuracağız" dedi.

Anma etkinliği Diyar Galeria enkazına karanfil bırakılmasının ardından sona erdi.