27 Eylül 2024 Cuma

Depremde fakirler öldü, zenginler şov yaptı

Onbinlerce insanın hayatını kaybettiği deprem sonrası ekran karşısına çıkan, doğa katilleri, işçi ve emekçinin alınterinden zengin olan, sefalet ücreti dayatmasıyla açlık ve yoksulluğa mahkum eden sermayedarlar, sarı sendika başkanları canlı yayında yüksek meblağlar bağışladı. Eksiksiz toplanan deprem vergileri zenginlere dağıtılırken, halk depreme dayanıklı iddiasıyla çürük evlere mahkum edilirken burjuvazi "kan parası" ödedi.

Maraş merkezli gerçekleşen, resmi rakamlara göre onbinlerce insanın ihmal sonucu katledildiği, enkaz altında hala kurtarılmayı bekleyenler varken enkazlara iş makinalarıyla girilmesiyle yüzbinlerce kişinin de ölüme terk edildiği deprem sonrası dün akşam ana akım medyada halkın acılarıyla dalga geçildi.

Depremin ilk günleri devletin uğramadığı deprem bölgesinde halk açlık ve susuzlukla, soğukla ölüme mahkum edilirken, devrimcilerin alana akın edip dayanışmayı örgütlemesi sonrası iktidar bölgede OHAL ilan etmiş, sahaya sürdüğü asker ve polisler "yağmacı" olduğu iddiasıyla halka işkence uygulamış, göçmen ve devrimci avına çıkmıştı.

Tüm bunlar yaşanırken dün akşam "Türkiye tek yürek" adı altında ana akım medyada düzenlenen ortak yayında 115 milyar 146 milyon 528 bin lira toplandı.

İş cinayetleri ve kazaları sonrası tazminat ödememek için her türlü hukuksuzluğu yapan, işçilerin ve emekçilerin alınterine çöken, doğayı talan ederek insanları, hayvanları ve doğayı ölüme mahkum eden, çürük evleri depreme dayanıklı diye satışa sunan sermayedarlar yüksek meblağlar bağışladı.

Sosyal medyada bu şova tepki gösteren çok sayıda kişi, "Madem bu kadar paranız vardı neden 35 bin insanı çürük evlere mahkum ettiniz, ölmesine neden oldunuz" dedi.

İktidarın sermaye ve rant politikalarından aldığı güçle insanların yaşam alanlarını talan ederek insanların ölümüne neden olan Cengiz Holding 3 milyar lira bağışta bulundu. Cengiz Holding'in 2005-2009 yıllarına ait toplamda 5,6 milyar lira vergi borcu AKP iktidarı tarafından silinmişti.

işçi ve emekçilere sefalet ücreti dayanarak açlık ve yoksulluğa mahkum edilmesini sağlayan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay 20 milyon, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan konfederasyon çalışanlarının birer maaşını ve 10 milyon bağışlarıyla bu şova katılanların arasında.

Meslek odalarının itirazlarına rağmen Zincirlikuyu’nun afet sonrası toplanma alanına AVM inşaat ederek insanları olası depremde ölüme mahkum eden Zorlu Holding 30 milyon bağışladı. 

Merkez Bankası ise halkın parasını halka bağışlayarak şov yaptı. Ancak bağışlanan 30 milyon ilerleyen günlerde yine halkın cebinden çıkacak.

Deprem bölgesinde altyapı şebekesi çöken Türk Telekom 2 milyar lira bağışladı.

2011 yılında meydana gelen Van depreminde "Deprem her ne kadar Van'da olsa da. Herkes haddini bilecek. Taş atacaksın, sonra zor günlerde canım cicim deyip, yardım isteyeceksin olmaz" diyerek Kürt halkıknın ölüme mahkum edilmesini savunan Müge Anlı da canlı yayında bağış yaptı.

Eksiksiz toplanan deprem vergilerinin zenginlere aktarıldığı herkes tarafından bilinmesine rağmen toplanan bu paralarla burjuvazi adeta "kan parası" ödedi.