27 Eylül 2024 Cuma

Depremde 284 kişi hayatını kaybetti, 2325 kişi yaralandı

Sabaha karşı meydana gelen depremde 1170 bina yıkıldı. Enkaz altında kalan 284 kişi hayatını kaybederken 2325 kişi ise yaralandı. Deprem sırasında Diyarbakır'da olan Peri Belediye Eşbaşkanı Çelebi, çöken binalarda inceleme yaptıklarını can kaybının daha da artabileceğini aktardı.

Kürdistan ve Türkiye kentlerinde sabaha karşı meydana gelen depremde çok sayıda bina çöktü, birçok kişi hayatını kaybetti. Enkaz altında kalanlar için ise arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

Diyarbakır'da kurulan kriz masasının tespitine göre Diyarbakır'da 21, Urfa'da 22, Osmaniye'de 65, Antep'de 531, Malatya'da 140, Hatay'da 200, Adıyaman'da 280, Maraş'ta 300, Kilis'te 31, Adana'da 14 olmak üzere toplamda bin 710 bina yıkıldı. Yaşanan yıkımlarda 284 kişi hayatını kaybederken en az iki bin 325 kişi ise yaralandı.

Deprem esnasında Diyarbakır'da bulunan Peri Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, yaşananları ETHA'ya aktardı. 04.15 sularında başlayan depremin çok şiddetli olduğunu ve bir dakika sürdüğünü belirten Çelebi, "Halk haliyle sokağa çıktı. Biz bir ekip oluşturarak çöken 8 katlı binayı incelemeye gittik. Bu binada 32 daire var tesisler mevkiinde. Arama-kurtarma çalışmaları sürüyor ama şöyle anlatayım bina komple çökmüş sadece üstünde çatı duruyor. Sanki kolonları kesmişler gibi. Enkazda çalışmalar yapılıyor ancak iş makinaları giremiyor haliyle, ne yazık ki can kaybı daha da artacak" ifadelerini kullandı.

HDP'nin çağrısıyla Diyarbakır'da, Dersim'de kriz masaları, koordinasyonları kurulduğunu, en kısa sürede hasar gören binalarda inceleme yapmak, depremden zarar gören halka yardım etmek için çalışmalara başladıklarını aktaran Çelebi, depremin yaşandığı Kürt illeriyle sürekli iletişim halinde olduklarını ve bilgi alışverişi yaptıklarını belirtti.