27 Eylül 2024 Cuma

Deprem cihazı ihalelerini iptal eden AFAD binek araç derdine düşmüş

Deprem cihazları için yaptığı ihaleler peş peşe iptal olan AFAD, aynı tarihlerde 35 binek araç kiralamak için 15 milyon 937 bin lira harcamış.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), "deprem kayıt cihazı ve ekipmanları alımı" için ilk olarak Mayıs 2022'de ihaleye çıktı. Ancak yeterli ödenek ayrılmadığı için ihale iptal oldu.

10 Haziran'da bir kez daha "deprem ivme ölçer cihazı ve ekipmanları alımı" için ihaleye çıkıldı fakat ihaleye katılım olmadığı için ihale iptal edildi. Bundan 20 gün sonra tekrar aynı ihale düzenlendi, yine katılım olmadı. İhale ekim ayında tekrarlandı ve yine katılım olmadığı için iptal edildi.

Cumhuriyet'in haberine göre, "deprem ivme ölçer cihazı ve ekipmanları alımı" ve "deprem kayıt cihazı ve ekipmanları" ihalelerinden gerekli ekipmanlar alınmış olsaydı, 17 ile 28 adet deprem ivme ölçer cihazı yerleştirilecek, diğer deprem kayıt cihazı ve ekipmanları ise 7 ilde ve KKTC'de konumlandırılacaktı.

Deprem cihazlarının ihaleleri 17 ve 24 Ekim'de iptal edilirken AFAD 11 Ekim'de "binek araç kiralama hizmeti" ihalesine çıktı. AFAD tarafından 35 adet araç 15 milyon 937 bin 740 liraya kiralandı.

Kiralanacak araçlarda ambiyans aydınlatma, çelik jant, deri direksiyon, arkada kol dayama, arka koltuktakiler için klima, gövde rengi ayna ve kapı kolları özellikleri arandı. Ayrıca ihale şartnamesine göre araçların 2022 model ve 1450 cc ila 1600 cc benzinli otomatik vites araçların en fazla 100 kilometrede olması talep edildi.