27 Eylül 2024 Cuma

Deprem bölgesine 'işten çıkarma yasağı' getirilmesi çağrısı

Maraş merkezli depremler sonucu işe devam edemeyen milyonlarca işçi olduğuna işaret eden İşçi Hareketi Koordinasyonu, deprem bölgesinde "işten çıkarma yasağı" getirilmesi ve depremzede işçilerin ücretlerinin eksiksiz olarak yatırılması gerektiğini vurguladı.

İşçi Hareketi Koordinasyonu, yaptığı yazılı açıklamayla deprem bölgesindeki milyonlarca işçinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Maraş depreminin milyonlarca işçiyi etkilediği kaydedilen açıklamada, iş yeri hasar gören, yakınlarını kaybeden, depremzede olan milyonlarca işçinin çalışamayacak hale geldiği belirtildi. 

Deprem bölgesindeki işçilerin haksız yere işten atılma, işsiz kalma, geçinememe tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ifade edilen açıklamada, "Patronların borsadaki kayıplarını teşvik eden, marketlerin ürünlerini korumak için hızla harekete geçen devlet halen işçiler için bir adım atmış değil. Devlet patronlardan önce evi yıkılan, yakınlarını kaybeden, depremden etkilenen işçilere karşı sorumludur" ifadeleri kullanıldı.

İşçi Hareketi Koordinasyonu, Çalışma Bakanlığı'nı aşağıdaki adımları atmaya çağırdı:
🔹"Deprem nedeniyle işçinin işe gidememesi haklı mazerettir. Bu durumda patron iş akdi feshi yapamaz. Deprem bölgesinde derhal 'işten çıkarma yasağı' getirilmelidir.
🔹Kendisi veya yakınları depremzede olduğu için çalışamayan işçiler ücretli izinde sayılmalı. Çalışamadığı süre boyunca ücretleri eksiksiz olarak yatırılmalı. 
🔹Patronun deprem nedeniyle iş verememesi, işçinin deprem nedeniyle çalışamadığı durumlarda işçi ücretlerinden kesinti yapılamaz. Ödemelere gerekirse devlet katkıda bulunmalı. 
🔹Hasarlı binalardaki iş yerlerinde işçi çalıştırılamaz. Konuya ilişkin yasak getirilmeli, çalışmanın devam etmesi için iş yerinin taşınması için düzenleme yapılmalı.
🔹İşsizlik ödeneğinin kapsamı genişletilmeli. Başvuran işçilerin ödenekten koşulsuz olarak yararlanması sağlanmalı.
🔹Depremden etkilenen işçilerin ve yakınlarının, prim ödeme gün sayısı ve SGK borçları dikkate alınmaksızın sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi şart.
🔹Depremde yaşamını yitiren işçinin yükümlü olduğu yakınları bir başına bırakılamaz. Prim ödeme gün koşulu aranmaksızın işçi yakınlarına ölüm sigortasından aylık bağlanmalı."