27 Eylül 2024 Cuma

'Deprem bölgesindeki hapishanelere ilişkin kaygılar giderilmeli'

Deprem bölgesinde 17 binden fazla tutsağın olduğuna işaret eden siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, tutsakların aileleriyle düzenli görüşmelerinin sağlanmasını, bölge hapishanelerindeki işkence iddialarına açıklık getirilmesini talep etti.

Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği (EGE-TUHAYDER), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), deprem bölgesindeki hapishanelere ilişkin HDP İzmir İl Örgütü'nde basın toplantısı düzenledi.

EGE-TUHAYDER yöneticisi Leyla Kaygısız, Malatya E Tipi, Maraş Türkoğlu ve Hatay hapishanelerine ilişkin ortaya çıkan görüntüleri hatırlattı. Bu hapishanelerde işkencenin yanı sıra jandarmanın tutsaklara ateş açtığı ve kadın tutsaklara tecavüz edildiği yönünde iddialar olduğunun altını çizen Kaygısız, şöyle devam etti: "Sözü edilen iddialar doğrultusunda Adalet Bakanlığı'nın 6 Şubat'ta yayımladığı açıklamada 'tutuklu ve hükümlülerin yaralanmadığı' ifade edilmiş ancak, 9 Şubat'ta yapılan açıklamada jandarma tarafından yaralanan 12 tutsaktan üçünün yaşamını yitirdiği belirtilmiştir. 3 gün içerisinde bakanlık yetkilileri tarafından yapılan ve birbiri ile çelişen ve ilk açıklamayı adeta yalanlayan bu tutum bizlerin ve kamuoyunun kaygılarını arttırmaktadır."

Deprem bölgesinde 17 binden fazla tutsağın olduğunu dile getiren Kaygısız, bu tutsakların ve ailelerin sadece fiziksel değil ruhsal olarak da depremden etkilendiklerini vurguladı. Diğer bölgelerdeki hapishanelerde yer alan çok sayıda tutsağın ailesinin deprem bölgesinde yaşadığına işaret eden Kaygısız, "Bu tutsakların ailelerinden haber alamaması büyük bir ruhsal ve psikolojik etkilenme ile travmayı beraberinde getirmektedir. O nedenle bir an önce kaygılar giderilmelidir" dedi.

Kaygısız, taleplerini şu şekilde sıraladı:
🔹"Deprem sırasında deprem alanı içerisinde bulunan hapishanelerin hasar ve dayanıklılık durumlarına ilişkin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde tatmin edici bir bilgilendirmenin tarafımıza yapılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi.
🔹Başta Hatay Hapishanesi olmak üzere hapishanelerde yapılan işkence, ölüm ve yaralanmalara ilişkin doğru ve gerçekçi bir açıklama; hapishanelerde yaşanan bu saldırıların sorumluları hakkında bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı, başlatılmamış ise buna yönelik bir adımın atılıp atılmayacağı, başlatılmayacak ise nedenleri konusunda tarafımıza bilgi verilmesi.
🔹Mahpusların sağlık, ısınma, temiz suya erişim, beslenme ve iletişim hakları gibi hayati öneme haiz ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığına şeffaf ve tatmin edici bir bilginin tarafımıza verilmesi.
🔹Bu sürede mahpusların aile ve yakınları ile yapacağı görüşmelerde bilgi akışının aksamaması için tutuklu ve hükümlü ayrımı gözetmeksizin hapishanelerde görüntülü telefon hakkının her gün düzenli yapılmasını ivedilikle yapılmasını istiyor ve bekliyoruz."