27 Eylül 2024 Cuma

Deniz Poyraz davasında gerekçeli karar açıklandı

Deniz Poyraz'ı katleden faşist tetikçi Onur Gencer hakkında verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı. Gencer'in pişman olmadığı vurgulanan kararda, yeni suçlar işleme potansiyeli olduğuna dikkat çekildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına yönelik silahlı saldırı düzenleyen ve Deniz Poyraz'ı katleden faşist tetikçi Onur Gencer'in yargılandığı davanın gerekçeli kararı açıklandı. 27 Aralık 2022'de İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Gencer'e "Tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, "Konut dokunulmazlığını ihlal", "Mala zarar verme" ve "Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet" suçlarından da toplamda 9 yıl hapis cezası verilmişti.

Gencer'in pişmanlığa yönelen somut söz ve davranışı bulunmadığı belirtilen gerekçeli kararda, Gencer'in suç işleme eğilimi ve kişiliğine nazaran ilerde yeniden suç işlemekten çekineceği hususunda olumlu kanaatin oluşmadığı belirtildi. Gencer'in saldırı öncesi yaptığı hazırlık ve aldığı karar dahilinde önceden tanımadığı Deniz Poyraz'ı tasarlayarak öldürdüğü kaydedilen kararda, Gencer'in HDP'ye öldürme fiilini gerçekleştirmek amacıyla silahla girdiği, girilen yerin TBMM'de grubu bulunan siyasi partiye ait olduğuna dikkat çekildi, eşyaların bir kısmını binadan aşağıya atarak bina dışında bulunanların zarar görme tehlikesine neden olduğu belirtildi.

Yargılama süresince Gencer'e her türlü imtiyazı tanıyan, Deniz Poyraz'ın ailesi ve HDP'lilere hakaret ve saldırıda bulunmasına vesile olan İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında Gencer'in yargılama süresince olumsuz tutum ve davranışlar sergilediğini, bu nedenle tasarlayarak öldürme suçu açısından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ve diğer suçları açısından üst hadden cezalandırıldığı aktarıldı.

İndirim uygulanmadığı belirtilen gerekçeli kararda, faşist tetikçi Onur Gencer'in ilerde yeniden suç işlemekten çekineceği hususunda olumlu kanaat oluşmadığı kaydedildi.