29 Eylül 2024 Pazar

Deniz Poyraz davası sonrası açıklama: Dosyayı kaçırarak karartamazsınız

Deniz Poyraz'ın katili Onur Gencer'in yargılandığı dava dosyasının taşındığı duruşma sonrası açıklama yapan hukukçular, "Bu dosyayı bizden kaçırarak saklayamazsınız. Yer değiştirerek karartamazsınız. Bu cinayeti aydınlatmak için mücadele edeceğiz" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına silahlı saldırıda bulunarak Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in yargılandığı davanın 5'nci duruşması, İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. HDP'liler ve baro başkanları, dava dosyasının Aliağa'ya taşındığı duruşma sonrası, adliye önünde açıklama yaptı.

Açıklamaya HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri Murat Çepni, Oya Ersoy, Serpil Kemalbay, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada "Deniz Poyraz isyanımızdır", "Jin, jîyan, azadî", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" ve "Ey şehîd xwîna te li erdê namîne" sloganları atıldı.

'DAVA KAÇILIRIYOR'
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, duruşmanın avukat ve halktan kaçırılmak istendiğini belirterek, "Jandarma, katılanları tokatlarken, buna sessiz kalan bir heyet vardı. Deniz Poyraz için adalet istiyoruz. Görünen katili değil, ona silah veren, azmettireni, eğiteni de bulmak istiyoruz. Bu olay örgütlenme özgürlüğüne, bir arada yaşamaya yapılmış bir saldırıydı. Sanıyorlar ki bizden kurtulacaktır. Biz orada olacağız. Adalet istemeye devam edeceğiz. Biz barolar olarak olayın peşindeyiz" dedi.

'TOPLUMSAL DAVALAR AKAMETE UĞRATILIYOR'
Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, "Bugüne kadar benzer onlarca duruşmayı takip ettim. Ancak burada yapılan gibi bir muamele görmedik. Bu tarz toplumsal davalarda soruşturma süreçleri akamete uğramakta, sağlıklı bir yargılama yürütülmemekte. Bugün avukatların girişi engellendi, biz bu muameleyi kabul etmiyoruz. Deniz Poyraz için adalet arayışını sürdüreceğiz. Oluşturulmuş bu karanlık cenderede kaybolmasına izin vermeyeceğiz. Bu dosyanın takipçisi olacağız. Gerçek katillerin adalet önüne çıkacağını biliyoruz. Bizler baro başkanları olarak, duruşmayı takip etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, şunları söyledi: "Bugün gördük ki gerçeklerin ortaya çıkarılmasına yönelik herhangi bir adım atılmadı. Biz avukatlardan dosya kaçırılıyor. Sadece sanık üzerinden yürütülen bu dosyalarda araştırma yapılıp yapılmadığı anlaşılmadan bu dosyayı kapatmaya ve sadece sanığı cezalandırma peşinde oldukları görülüyor. Perde arkasındakilerin faili meçhule bırakılmaması için herkesin elinden geleni yapması gerekiyor."

'DOSYA KAÇIRILDI'
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Özdoğan ise, "Deniz Poyraz cinayeti kadın cinayetidir, siyasi bir cinayettir. Mahkeme heyeti Deniz Poyraz'ın savunmasını kimin yapacağına karar veremez. Cinayetin karanlıkta bırakılmasına izin vermeyeceğiz. Yargı mensuplarına sesleniyorum; bu dosyayı bizden kaçırarak saklayamazsınız, yer değiştirerek karartamazsınız. Bu cinayeti aydınlatmak için yine orada olacağız. Yargının bu cinayetlere ortak olmaya son vermesi gerekiyor. Kolluk kuvvetleri gerginlik yarattı. Dosya kaçırıldı” şeklinde konuştu.