29 Eylül 2024 Pazar

Deniz Poyraz Davası öncesi açıklama: Erkek devlet hesabını verene kadar sokakları terk etmeyeceğiz

Deniz Poyraz davası öncesinde adliye önünde açıklama yapan kadınlar, bir kez daha "gerçek adalet" için mücadeleyi büyüteceklerinin sözünü verdi, "Erkek devlet hesabını verinceye kadar sokakları terk etmeyeceğiz" dedi.
 

Faşist tetikçi Onur Gencer'in katlettiği Deniz Poyraz davası öncesinde İzmir adliyesinin önünde açıklama yapıldı.

Açıklamaya HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Milletvekilleri Murat Çepni, Oya Ersoy, Serpil Kemalbay, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

HDP Gençlik Meclisi, adliye önüne yürüyerek gitmek istedi, ancak polis saldırdı. 

Eylemde ilk olarak HDP Sözcüsü Ebru Günay söz aldı. "Katiller ve onların arkasındakiler hesap verecek” diyen Ebru Günay, Onur Gencer'in bu cinayeti tek başına işlemediğinin altını çizdi, "Bu güçler er geç ortaya çıkarılmalıdır" dedi. Mahkemenin, katili koruduğunu belirtti, "Katil ve mahkeme tavırlarıyla karanlık gücün ortaya çıkmasına engelleyici tutum sergilediler" diye konuştu.

'NAGİHAN İLE DENİZ'İ KATLEDEN ZİHNİYET AYNIDIR'
Ankara Katliamı’nda olduğu gibi cezasızlık politikası yürütüldüğünü söyleyen Ebru Günay şunları söyledi:  "Nagihan Akarsel’in defnedileceği günde buradayız. İktidar özgürleşmek isteyen kadından korkuyor ve kadın kırımı yapıyor. Nagihan ile Deniz’i katleden zihniyet aynı erkek akıldır. İzmir Adliyesi önünden İranlı kadınların söylediğini bir kez daha söylüyoruz: Jin, jiyan, azadi!.. And olsun ki bu katiller herkese, kadınlara, halklara hesap verecek."

Ebru Günay’ın ardından CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu söz aldı, davanın takipçisi olacaklarını söyledi. 

'KATİLLERDE HESABI KADINLAR SORACAK'
İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü de adliye önünde açıklama yaptı. Didar Gül, yargılama boyunca önlerine çıkartılan engelleri hatırlattı, "Ancak geri adım atmayacağız, buradayız. Onur Gencer, erkek devlet hesabını verene kadar bu sokakları terk etmeyeceğiz" dedi. Onur Gencer’in gücünü erkek devletten aldığını belirtti, "Örgütlü gücün karşısında örgütlü kadın gücünü büyütmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

Kadınlar Birlikte Güçlü adına açıklamayı okuyan Zilan Kubat, tek failin Onur Gencer olmadığının altını çizdi, "Esas failler gizleniyor" dedi. Gerçek faillerin cezalandırılması ve gerçek adaletin sağlanması için mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı, "Deniz'in mücadelesi artık bizim omuzlarımızdadır" dedi. 

"Katillerden hesabı kadınlar soracak", "Deniz Poyraz isyanımızdır" sloganlarını atan kadınlar, duruşmayı izlemek üzere adliye binasına girdi. 

KADINLAR PANKART ASMA EYLEMİ YAPTI
Deniz Poyraz davası sırasında Kadınlar Birlikte Güçlü, adliye karşısındaki binaya pankart astı. Polis kadınlara müdahale ederek darp etti. Bir kadın eylemcinin elini kapıya sıkıştırdılar. Bu sırada İkram Ünlü Mamülleri çalışanları kapıyı kapatarak polise destek verdi. Kadınlar daha sonra bu durumu da protesto etti.