27 Eylül 2024 Cuma

Dengbêj Şirnexî klamlarla anıldı

Silopi'de sokağa çıkma yasakları sırasında evinde rahatsızlanan ve hastaneye kaldırılamadığı için yaşamını yitiren Dengbêj Salihe Şirnexî, ölümünün 4. yılında klamlarla anıldı.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2015 yılında uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında evinde fenalaşarak yaşamını yitiren Dengbêj Salihe Şirnexî (Salih Erener) için anma etkinliği düzenlendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü tarafından parti binasındaki konferans salonunda gerçekleşen anmaya, Şırnak Milletvekili Nuran İmir ileBotanlı dengbêjlerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Anmada, Şirnexî'nin hayatını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından, Botanlı dengbêjler divan kurarak, klamlar seslendirdi.

Burada konuşan HDP Milletvekili İmir, yasaklara rağmen kenti terk etmeyen Şirnexî'nin hastaneye yetiştirilemediği için gözlerini hayata yumduğunu belirtti. İmir de seslendirdiği stranla Şirnexî'yi andı.

Şirnexî, 1992 tarihinde Şırnak'ta onlarca kişinin yaşamını yitirdiği olaylar sırasında gözaltına alınan ve işkence sonucu yaşamını yitiren lise öğrencisi Bişeng Anık üzerine yazdığı "Bişenga min" parçasıyla tanınıyordu. "Hoy hoy memo" klamı da Şirnexî'nin en bilinen klamları arasında.