27 Eylül 2024 Cuma

Demokratik Cumhuriyet Konferansı gerçekleşiyor

HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar'ın açılış konuşmasını yaptığı Demokratik Cumhuriyet Konferansı sürüyor. Konferansta, "nasıl bir Türkiye" tartışmalarının yürütülmesi beklenirken, Buldan ve Sancar hedeflerinin  demokratik cumhuriyet, özgür vatan, eşit yurttaşlık ve toplum sözleşmesi olduğunu aktardı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Cem Karaca Kültür Merkezinde, Demokratik Cumhuriyet Konferansı düzenliyor. Cumhuriyetin ikinci yüz yılında "Nasıl bir Türkiye" tartışmalarının yürütüleceği konferansa, aydın, yazar, siyasetçi, akademisyen ve gazeteciler katıldı.

Konferans, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın açılış konuşmasıyla başladı.

BULDAN: HEDEFİMİZ DEMOKRATİK CUMHURİYETLER BİRLİKTELİĞİ
Buldan, konferansı yeni bir başlangıç olarak ele aldıklarını dile getirdi. Temel hedeflerinin tüm toplumu en geniş demokratik cumhuriyetler birlikteliği olduğunu söyleyen Buldan, bu birlikteliği ortak değerler etrafında toplumsallaştırmak ve birlikte inşa sürecine dönüştürmek için en güçlü çabayı da göstereceklerini belirtti. Tekçiliğe, ret ve inkara, baskıya, yasaklara dayalı; demokrasiyi sürekli olarak dışlayan, toplumsal hak taleplerini yok sayan otoriter sistemin yarattığı çok büyük krizleri Türkiye toplumu ve Türkiye halklarının yaşadığını hatırlatan Buldan, "Kürtleri, Alevileri, Ermenileri, bütün inanç ve kimlikleri, kültürleri ve anadilleri; tüm farklılıkları, renkleri, kadınları, gençleri, emekçileri dışlayan bir aklın yaratmaya çalıştığı tekçilik hegemonyası bugün yaşanan büyük toplumsal, tarihsel ve siyasal kırılmanın esas nedenidir" dedi.

'ÜLKEYE DAYATILAN REJİM BÜYÜK TAHRİBATLAR OLARAK KAŞIMIZA ÇIKIYOR'
Buldan, "Fabrikada iş kazasında bir işçiyi kaybettiğimizde sistem sermaye sahibine arka çıkıyorsa; sokak ortasında katledilen bir kadına karşı sistem erkek faili savunuyor ve koruyorsa; eşit yurttaşlık talep eden Alevi toplumuna sistem tek bir mezhebi dayatıyorsa; Kürtlerin bir halk olmaktan kaynaklı iradesini, eşit yurttaşlık haklarını ve anadilini inkâr edip yasaklıyorsa; kayyım rejimiyle yerel demokrasi ve halkın yerel yönetimlerdeki iradesini gasp ediyorsa; işkenceye maruz kalanı değil işkenceciyi koruyor ve cezasızlıkla ödüllendiriyorsa; kamunun gücüne dayanarak suç işleyenlerin suçunu kapatıyor ve hukuku askıya alıyorsa; hukukun yolsuzluklardan hesap sormasını engelliyorsa, farklı yaşam tarzlarını hedef alıyorsa; özgürlükleri her gün yasaklar cenderesine alıyorsa; işte bütün bunlar ülkeye dayatılan rejimin yarattığı büyük tahribatlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu da bu ülkeyi çöküşe götürmektedir" ifadelerini kullandı, çözümün demokratik cumhuriyet olduğunu söyledi.

Kürt sorununun çözümsüzlüğünün cumhuriyetin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engel olduğunu da ekleyen Buldan, sadece Kürtlerin kazanmasını değil dışarıda bırakılan tüm kesimlerin, bütün halkların bir araya gelerek ortak demokratik cumhuriyeti kazanmasının cumhuriyetin ikinci yüzyılının esası olacağını belirtti.

'BU KONFERANS GELECEĞİMİZİ BELİRLEMEDE ÇOK ÖNEMLİ'
Yeni dönemin sahibinin Türkiye halkları olacağın  kaydeden Buldan, demokratik cumhuriyet yürüyüşünün yeni bir hikayenin başlangıcı olacağına inandıklarını aktardı. "İlk yüzyıl biterken ortak inşa iradesi geliştirme imkânını hep birlikte yaratacağımıza olan inancımız tamdır. Bugün burada sizlerin yapacağı katkıların, sunumların, bu konferansın geleceğimizi belirleme açısından önemli olduğunu ifade ediyorum" diyen Buldan, kazanmanın yolunun bir araya gelmekle mümkün olduğunu dile getirdi.

SANCAR: BU CUMHURİYET BİR YÜZYIL KAYBETTİRDİ
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da hedeflerinin demokratik cumhuriyet, özgür vatan, eşit yurttaşlık ve toplum sözleşmesi olduğunu söyledi. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana tekçi anlayışı esas aldığını, özgür toplum ve özerk birey anlayışından uzak kaldığını dile getiren Sancar, "Topluma güvenmemek, özgür bireyi kurucu özne olarak kabul etmemek Türkiye'ye bir yüzyıl kaybettirdi" dedi.

'İHTİYACIMIZ SİYASETİ TAM ANLAMIYLA ÖZGÜRLEŞTİRMEK'
HDP'nin mevcut merkeziyetçi otoriter antidemokratik siyasal sisteme/düzene itirazı olanların gücünü açığa çıkarmayı ve bu gücü örgütleyerek demokratik ve özgürlükçü bir siyasal düzen yaratmayı hedeflediğini aktaran Sancar, "Hedefimiz budur. Bugüne kadar yaptıklarımız var; yapamadıklarımız, eksiklerimiz ve belki de yanlışlarımız var. Bunları zaman içerisinde tartışarak düzeltmek ancak birlikte olmakla, birlikte yürümekle ve birlikte konuşmakla mümkündür. Toplumun bütün kesimleriyle böyle bir temasın çok büyük bir dönüştürücü etkisi olacağına yürekten inanıyoruz. Başka zamanlarda söylediğim gibi bu kapsamlı anlamıyla temas mutlaka dönüştürür. Bu dönüştürme de mutlaka bizim çerçevede belirlediğimiz hedefe doğru olmalıdır. Aksi takdirde 100 yıldır yaşadığımız acılar yıkımlar önümüzdeki yüzyıla ağırlaşarak devredilecektir. Şimdi ihtiyacımız olan şey siyaseti tam anlamıyla özgürleştirmek, bireyi özne olarak kabul etmek, toplumdaki bütün farklılıkların eşit birlikte yaşam imkanlarını yaratmak ve bir büyük barışı kurmaktır" dedi.

'İKTİDARI YENERKEN BİRLİKTE KAZANMALIYIZ'
Aynı acıları bir yüzyıl daha yaşamamak için geçmiş acılarla yüzleşme mecburiyetine dikkat çeken Sancar, son olarak şunları söyledi: "Devleti meşruiyet kaynağı olarak gören bu zihniyetten kurtulmak özgür toplum ve demokratik yaşam için şarttır. Eskiyi restore etmek çare değildir. Bir süre sonra aynı sıkıntılara düşmemiz neredeyse mukadderdir. Elbette mevcut otoriter gidişatı, AKP-MHP'nin oturtmaya çalıştığı yeni rejim sürecini durdurmaktan vazgeçmek ya da geri durmak söz konusu olamaz. Bizim parti olarak stratejik hedefimiz bu iktidar blokunun kurmaya çalıştığı rejimin yerleşmesini engellemek ve elbette bu iktidarı mutlaka seçimlerle, demokratik yollarla yenmektir. Ancak bunu yaparken önümüze hedef de koyuyoruz. Kaybettirmek yetmez, birlikte kazanmamız gerekiyor. Yani bütün toplumun kazanacağı yollara, yöntemlere ve siyasete ihtiyacımız var. Kaybettirmek önemlidir, yeni bir başlangıç için çok değerli bir adımdır ama bütün toplumun kazanacağı yolları açmadan kaybettirmenin de sadece kısır döngüyü bir süre sakinleştirmek ve krizleri ertelemek gibi bir sonuç doğurabileceği tehlikesi vardır. Eşit yurttaşlık hedefine yönelik özgür bir toplum sözleşmesi ve büyük barış ve Demokratik Cumhuriyet. Yeni yüzyılda hedefimiz budur. Bu hedefimize bütün alanlarda çalışmalarımızı ortak zeminlere taşımakla ve yürüyüşümüzü birlikte büyütmekle ulaşabileceğimize inanıyorum. Bunu başaracak güç ve irade bu toplumda vardır. Bu iradeyi hakim kılacak asıl sorumluluk sahipleri de burada bulunan bizler ve bulunmayan geniş dostlar kesimidir. Bir araya gelince mutlaka kazanacağız."

İLK OTURUM BAŞLADI
Açılış konuşmalarının ardından ilk oturum başladı. "Cumhuriyet: Yüzyılın Muhasebesi" tartışmalarının yürütüleceği oturumun moderatörlüğü Ahmet Türk, Murat Belge, Necmiye Alpay, Oya Baydar ve Rıza Türmen, Süreyya Karacabey'in moderatörlüğünde gerçekleşecek. Öte yandan Ahmet Türk Covid-19'a yakalandığı için konferansa online katıldı.

Konferans tartışmalarla sürüyor.