29 Eylül 2024 Pazar

Dedeoğulları 5. duruşması: Deliller neden karartılıyor

Dedeoğulları katliamı davasında bu duruşmada da ilerleme kaydedilmedi. Beş duruşmadır delillerin karartıldığına dikkat çeken dava avukatları, fail Mehmet Altun'un evli olduğu Zehra Altun hakkında yeniden soruşturma açılmasını istedi. 

Konya'nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021'de Karslı Dedeoğulları ailesinden 4'ü kadın 7 kişiyi katleden Mehmet Altun ile katliam öncesi 12 Mayıs 2021'de aileye ırkçı saldırı gerçekleştiren ve katliama azmettirmekten yargılanan Keleş ve Çalık aileleri hakkındaki davanın 5. duruşması Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Katliam davasından tutuklu fail Mehmet Altun ile saldırı davasından tutuklu bulunan Veli Keleş ve Lütfü Keleş bulundukları hapishanelerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlandı. Katliamdan tek kalan aile üyesi Çetin Dedeoğulları ile avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Davaya ayrıca, İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri ve Avukat Nilay Nayman, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı. Dosya avukatlarından Özüm Vurgun Diyarbakır'dan SEGBİS'le davaya katıldı.

Duruşma dosya gelen evraklar ve kimlik tespitiyle başladı.

AV. KART: CEZASIZLIK CÜRETİYLE DELİLLERİ KARATTILAR
İlk olarak söz alan Avukat Atilla Kart, soruşturma aşamasından bu yana ciddi engellemelerle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Verilen ara kararların yerine getirilmediğini belirten Kart, 1993 yılında Almanya'nın Solingen kentinde Türkiyeli Genç ailesinin evinin neo Naziler tarafından kundaklanması sonucu aileden beş kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamı hatırlattı. Kart, dosyaya eklenilen fail Mehmet Altun'a ait ses kayıtlarına değinerek, "Bu durumda azmettirme ve iştirak olgularını değerlendirmek lazım. Katliamda failin olay yerinde görüntüsü var ama kullandığı numara sinyali 100 kilometre öteden belirleniyor. Bu yüzden savcı makamı soruşturma aşamasında usulü tedbirleri alma neticesinde zafiyet içerisinde. Somut bulgulara rağmen katliamın arkasında olanlar hakkında ‘azmettirme' suçundan dava açıldı. Sanıkların aldıkları bu cüretle delilleri kararttıklarını görebiliyoruz" dedi.

AV. KARABULUT: ZEHRA ALTUN HAKKINDA YENİDEN SORUŞTURMA AÇILMALI
Ardından dosya avukatlarından Abdurrahman Karabulut konuştu. Karabulut, beyanlarına başlamadan önce fail Mehmet Altun'a, "112 arama kaydında 7 terörist öldürdüm dedin neden böyle bir şey söyledin" diye sordu. Fail "Hatırlamıyorum" cevabı verdi. Ses kayıtlarında "5 kişiyi daha öldüreceğim" ifadeleri sorulan fail, "Hatırlamıyorum. Anlatsam da anlamayacaksınız o yüzden cevap vermeyeceğim" diyerek sorulan sorulara cevap vermedi.

Soruların ardından beyanda bulunan Karabulut, 12 Mayıs saldırısının hemen ardından 112 Acil Çağrı Merkezi ve 155'e yapılan 45 dakikalık telefon görüşmelerin dosyaya eklenmediğine dikkat çekti. Karabulut, "14 ay boyunca 155 ve 112'le yapılan görüşmelerin kaydı gelmiyor kayıtlar istendiği zaman valilik, ‘adli kolluk biriminin cevap vermesi gerekiyor' diye yanıt veriyor. Burada kasıtlı olarak delil karartma ile karşı karşıyayız. Kaç celsedir 112 ve 155'e ilişkin kayıtları istiyorsunuz ama ısrarla gelmiyor" derken, fail Mehmet Altun'un eşi Zehra Altun'un Mehmet Altun'u katliamdan sonra 51 kez aradığını hatırlattı.  "Katliam öncesine bakıldığında Zehra Altun hiç bu kadar Mehmet Altun'u aramamış ama katliam gününde 51 kez aramış" diyen Karabulut, Zehra Altun hakkında yeniden soruşturma açılmasını talep etti.

AV. AKKAL: CEZASIZLIK DURUMUNUN HEPSİNİ BU DOSYADA GÖRÜYORUZ
Bir önceki celsede taleplerini dile getirdiklerini söyleyen Avukat Ebru Akkal da fail Mehmet Altun'un 112 ve 155'e dönük arama kayıtlarına dair valiliğin gerekçesini kabul etmediklerine değindi. Akkal, dosyada "azmettirme" suçundan yargılanan, ardından takipsizlik verilen sanıklar hakkında yeniden soruşturulma açılmasını talep etti. Dosyanın cezasızlıkla hızla yuvarlandığına işaret eden Akkal, "Uluslararası hukukta, Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelerdeki cezasızlık durumunun hepsini bu dosyada görüyoruz. Bu dosyada iddia makamı ve mahkeme heyetinin yıllar sonra insanların önüne çıkacak bir şekilde karar vermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

FAİLDEN AVUKAT VURGUNA HAKARET 
Diyarbakır'dan duruşmaya katılan Avukat Özüm Vurgun da fail Mehmet Altun'a, "Hiç silah kullandı mı" sorusunu sordu. Fail, "Kullanmadım anlamıyor musun Türkçe konuşuyorum" diyerek cevap verdi. Faile tepki gösteren avukatlar mahkeme heyetine, "faile, saygılı olması telkininde bulunulmasını" söyledi. Buna karşı mahkeme heyetinin, "Bana ne yapacağımı söylemeyin" cevabı dikkat çekti. Beyanlarına devam eden Vurgun, Mehmet Altun'un ateşli silahı daha önce kullanıp kullanmadığına dair otopsi tutanakları ve görüntü tutanaklarının İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderilmesini talep etti.

Davadaki cezasızlığa dikkat çeken Vurgun, cezasızlıktan kaynaklı Türkiye'nin birçok yerinde Kürtlere dönük ırkçı saldırıların yaşandığını vurgulayarak, dosyada daha önce "azmettirme" suçundan yargılanan ve beraat edenler hakkında yeniden tutuklanmaları talebinde bulundu.

ÜLKÜ OCAKLARI ÜYESİ ONLARCA KİŞİ DAVAYA KATILDI
Avukatların beyanları sırasında Ülkü Ocakları üyesi olduğu belirtilen onlarca kişinin, davaya katılması da dikkat çekti.

DURUŞMA ERTELENDİ
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Mehmet Altun'nun 112 ve 155'e dair ses kayıtlarına ilişkin müzekkere yazılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan sanıkların yeniden soruşturulması talebi ve diğer talepleri reddetti. Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren heyet duruşmayı 27 Ekim'e erteledi.