27 Eylül 2024 Cuma

'DEDAŞ'ın evlerden elektrik sayaçları sökmesi ahlaki ve hukuki midir?'

HDP Milletvekili Semra Güzem, DEDAŞ'ın 'kaçak elektrik'le mücadele adı altında evlerden elektrik sayaçlarını sökmesini meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, DEDAŞ'ın uygulamalarıyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

"Uzun zamandır haksız ve halkı mağdur eden uygulamaları ve açıklamaları ile gündeme gelen Şırnak, Siirt, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şanlıurfa illerine elektrik hizmeti sağlayan DEDAŞ yine halkı mağdur eden bir uygulamaya imza atmıştır. 'Kaçak elektrik' kullanımı ile mücadele ettiğini söyleyen DEDAŞ birçok yurttaşı elektrik kesintileri ile cezalandırmakta, haciz uygulamaları ile kış ortasında halkı elektriksiz bırakmaktadır" diyen Semra Gülüm, şöyle devam etti:

"Son olarak DEDAŞ 'kaçak elektrik' ile mücadele adı altında elektrik sayaçlarını panoları ile beraber mahalledeki direklere asmıştır. Bu uygulama yurttaşlarda adil olmadığı ve halkı kriminalize ettiği yönündeki düşünceler ile beraber ciddi kaygı uyandırmıştır. Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Şeyh Şamil Mahallesinde yapılan bu uygulamaya yurttaşlar ne kadar elektrik harcadıklarını takip edemeyeceklerini, bu durumda  DEDAŞ'ın yeniden fazladan fatura kesebileceğinin kaygılarını yaşadıklarını belirtmişlerdir."

Elektrik verilen altı ilde elektrik kullanımının çok pahalı olduğu bilinmektedir ve halk faturaların da çoğu zaman gerçeği yansıtmadığını, DEDAŞ'ın keyfi şekilde faturaları fazla kestiğini ve kaçak tespitlerini usule uygun yapmadığını belirtmektedir" diyen Güzel, söz konusu uygulamaların yargıdan da döndüğünü hatırlattı. HDP Milletvekili Semra Gülüm, yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Bakanlığınız DEDAŞ'ın bu uygulamasından haberdar mıdır? DEDAŞ'ın 'kaçak elektrik' ile mücadele ettiğini söylediği ama halkı mağdur ettiği bu uygulamalara dair bir çalışmanız var mıdır? DEDAŞ en son ne zaman denetime tabi tutulmuştur? Bu denetimin sonuçları nelerdir? DEDAŞ'ın 'kaçak elektrik' ile mücadele kapsamında yürüttüğü yol ve yöntemler hukuki midir? Bağlar'da evlerden sökülerek direklere asılan elektrik sayaçlarının halkın kaygıları göz önüne alınarak yeniden evlere iade edilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?"