27 Eylül 2024 Cuma

DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun tahliye edildi

23 Aralık'ta gözaltına alınarak 27 Aralık'ta tutuklanan DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, "örgüt üyeliği"yle yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) 23 Aralık 2022'de yapılan operasyonda DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır'la birlikte "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanan DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmayı DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi izledi.

Kürtçe savunma yapan Hayrettin Altun, iddianamede suçlama gerekçesi yapılan eylemlerin tamamının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurguladı. 

Altun'un avukatı Cemile Turhallı Balsak, iddianamedeki tüm eylem ve etkinliklerde Anayasa'da koruma altındaki hakların kullanıldığını söyledi. Balsak, "Siyasi parti faaliyetleri yürütmenin ilk sorumluluğu zaten parti tarafından düzenlenen eylem ve etkinliklere katılmaktır. Müvekkile atfedilen eylemlerin tamamı siyasi parti çalışmaları çerçevesinde müvekkilin katıldığı eylemlerdir" dedi. Balsak, Altun'un tahliye ve beraatini istedi.

Savcılık, Altun'un tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Avukat Yakup Demir, soruşturmanın gizli tanık ifadelerine dayandırılarak DBP ve müvekkilini kriminalize etme amacı taşıdığını belirtti ve müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini istedi.

Avukat Burhan Arta, soruşturma ve gözaltı sürecinin hukuksuz olduğunu vurguladı ve Altun'un sağlığı, yaşı, tutuklu kaldığı süre de göz önünde bulundurularak tahliyesini talep etti.
 
Mahkeme, Altun'un yurt dışına çıkış yasağı adli tebdiriyle tahliyesine karar verdi ve duruşmayı 9 Mart'a erteledi.