26 Eylül 2024 Perşembe

Dêrik ve Şengal'e yönelik işgal planları protesto edildi

Türkiye ve çetelerinin, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Dêrik kenti ile Şengal'e yönelik yeni işgal planlarına karşı halk sokaklara çıktı.

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'nin Derik kenti ile Şengal'e yönelik işgal planları protesto edildi. Rojava halkları, Qamışlo kantonuna bağlı Tirbespiyê, Til Hemîs ve Amûdê şehirlerinde eylemler yaptı.

Amûde ilçesinde Şehit Cihan Meydanı'nda açıklama yapıldı. Amûdê Meclis Eşbaşkanı Mihammed Çoli yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırıp, soykırımdan geçirmek istediğini belirtti. Çoli, "Ancak biz bu kirli plan karşısında direnen DSG'nin yanındayız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Til Hemîs halkı, Trafik Merkezi önünde toplandı. Eylemde sık sık "Katil Erdoğan" ve "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atıldı. Şehitler Meydanı'nda yapılan açıklamada PYD adına konuşan Xalid Sadûn şöyle dedi: "Türk devleti hegemonik güçlerin çizdiği haritaları devreye sokmaya çalışıyor. Tıpkı Osmanlı gibi Türk devleti de halkların kazanımlarını talan etmek istiyor."

Tirbespiyê ilçesinde ise halk Kongra Star binası önünde toplandı ve Gençlik Merkezi önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Kongra Star adına konuşan Hediya Şemo, Türkiye'nin Osmanlı hayalleriyle Kürdistan topraklarını işgal etmek istediğini belirtti. Şemo, "Şengal ve Dêrik arasında fark yok, bölgedeki tüm halklar Türk işgalciliği karşısında direnmelidir" şeklinde konuştu.