29 Eylül 2024 Pazar

Cumartesi Annelerinin duruşması ertelendi

Darp edilerek gözaltına alınan aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişinin yargılamasına devam edildi. Duruşma öncesi yapılmak istenen açıklamaya yönelik polis saldırısında yargılananların ve avukatların gözaltına alınması nedeniyle duruşmada beyan verilmeyeceği kaydedildi. Duruşma şubat ayına ertelendi. 

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için her hafta Galatasaray Meydanında bir araya gelen kayıp yakınlarının 700. hafta açıklamasın eylemden kısa bir süre önce yasaklanmış, eyleme katılanlara polis saldırmıştı. Aralarında kayıp yakınlarının da olduğu darp edilerek gözaltına alınan 46 ki hakkında açılan davanın 5. duruşması İstanbul Adliyesi 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Kimlik tespitinin ardından konuşan mahkeme başkanı duruşmanın kapalı yapılması yönünde talepler olduğunu belirtti.

DURUŞMA ÖNCESİ YAŞANANLARI ANLATAN KESKİN'İN SÖZÜ KESİLDİ
İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Eren Keskin, adliye önünde yaşananlara dair bilgi vermekle başladı. "Dava ile ilgili açıklama yapmak üzere toplandık. Polis buna izin vermedi, hem yargılanan arkadaşlarımız hem de avukat arkadaşlarımız gözaltına alındı. Bu konuda Anayasa Mahkemesi kararı olmasına rağmen bular yaşandı" diyen Keskin'in sözü mahkeme başkanı tarafından kesildi.

Mahkeme başkanı, "Burada yapılan yargılama ile ilgisi yok" diyerek Keskin'in konuşmasını tamamlamasına izin vermedi,

YARGILANAN VE AVUKATLAR GÖZALTINDA OLDUĞUNDAN BEYANDA BULUNMADILAR
Keskin pek çok yargılanan ve avukatları gözaltına alındığı için bugün beyanda bulunmayacaklarını söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanı yargılanan isimlere, "Beyanda bulunmayacak mısınız, susma hakkınızı mı kullanıyorsunuz" diye sordu. Bunun üzerinden salondan itiraz sesleri yükseldi.

AVUKATLAR POLİSLERİN ÇIKARILMASINI İSTEDİ
Avukatlar mahkeme salonunda bulunan polislerle ilgili eleştiri yaptı, polislerin çıkarılmasını talep etti. Mahkeme başkanı "Duruşma salonu herkese açıktır. Taşkınlık yapmayan kimseyi dışarı çıkarmam. Arkadaşlarımız adliyenin güvenliğini sağlamakla mükellefler" diyerek yanıt verdi.

Avukat Kemal Aytaç, Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta anmasına yapılan müdahale nedeniyle yargılama yapıldığını hatırlattı. Avukat Aytaç, dışarıdaki müdahale ile birlikte 700. haftanın tekrarının yaşandığını söyledi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Verilen 5 dakikalık aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Van Barosu'nun katılma talebi ile müdahalede bulunan polisler hakkında suç duyurusunda bulunulması taleplerini reddetti.

Bir sonraki duruşma 3 Şubat 2023 saat 14.00'da görülecek.