27 Eylül 2024 Cuma

Cumartesi Anneleri: Ölümlerin esas nedeni uygulamaların rant esaslı yapılmasıdır

933. hafta açıklamasını "Kalbimiz deprem bölgesindeki enkaz başlarında" başlığıyla yapan Cumartesi Anneleri, "Hiç şüphe yok ki bu ağır yıkım ve ölümlerin esas nedeni deprem değil; deprem kuşağındaki Türkiye'yi depreme dayanıklı hale getirecek önlemlerin alınmamasıdır. Planlamaların ve uygulamaların yaşam esas alınarak değil; rant esas alınarak yapılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Cumartesi Anneleri, 933. hafta basın açıklamasını merkez üssü Maraş olan iki depreme ilişkin yaptı.

"Kalbimiz deprem bölgesindeki enkaz başlarında" başlıklı açıklamada, "933. haftamızı 6 Şubat 2023 Pazartesi günü yaşanan, on ilimizi yerle bir eden ve 20 bini aşkın insanımızın ölümüne neden olan depremin 6. gününde gerçekleştiriyoruz. Hiç şüphe yok ki bu ağır yıkım ve ölümlerin esas nedeni deprem değil; deprem kuşağındaki Türkiye'yi depreme dayanıklı hale getirecek önlemlerin alınmamasıdır. Planlamaların ve uygulamaların yaşam esas alınarak değil; rant esas alınarak yapılmasıdır" denildi.

"Enkazlar başında sevdiklerinin kurtarılmasını bekleyen insanlarımızın yaşadığı derin acı karşısında söyleyecek söz bulamıyoruz" ifadeleri kullanılan açıklamada, "Sevdiğinden haber alamamanın, birkaç adım mesafede olmasına rağmen ona ulaşamamanın, çare üretmekle mükellef olan devletin taşa duvara dönüşmesinin, canından can koparılırken inkara, nobranlığa maruz kalmanın ne demek olduğunu biliyoruz… Depremin yıkıcılığına terk edilen kardeşlerimiz, tüm kalbimizle sizi anlıyor ve acınızı paylaşıyoruz. Tüm acımızla haykırıyoruz: Depremde ölmek kader değil, cinayettir. Depremin oluşturacağı riskleri bertaraf etmek için gerekli önlemleri almayanlar bu cinayetlerin sorumlularıdır" diye belirtildi.