27 Eylül 2024 Cuma

Cumartesi Anneleri: Mezar arama mücadelesi verenlerin çoğalmasını istemiyoruz

936. hafta açıklamasında deprem bölgesinde sevdiklerini kaybedenlerin çığlığını duyması için devleti uyaran Cumartesi Anneleri, deprem bölgesindeki iddiaların derhal aydınlatılmasını da istedi.

Cumartesi Anneleri, online düzenlediği 936. hafta açıklamasında depremde kaybolan sevdiklerine ulaşamayanların "her gün ölüyoruz" çığlığının duyulmasını istedi. Basın metnini okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, depremin felakete dönüşmemesi için gerekli önlemlerin alınmadığı gibi deprem sonrası iletişim, arama-kurtarma, kimliklendirme çalışmalarının da etkin bir biçimde yapılmadığını söyledi.

Kayıp kişilerin bedenlerinin kimliklendirlmediği sürece resmi olarak ölü sayılmadığına dikkat çeken Yoleri, onların hem "var" hem de "yok" kişiler olması halinin ölümden daha derin, dayanılması daha zor bir acıya neden olduğunu belirtti. "Sevdiklerine ait bir mezara ulaşma mücadelesi verenler olarak, mezar arama mücadelesi verenlerin çoğalmasını istemiyoruz" diyen Yoleri, şöyle devam etti:

"Depremde kayıp olan sevdiklerine ulaşamayanların 'her gün ölüyoruz' çığlığını duyun. Basına yansıdığına göre deprem sonrası defin geleneklerine uymadan, meçhul kişi olarak gömülen binlerce insanın kimliklendirme çalışmalarının acilen tamamlanmasını sağlayın. Depremde hayatını kaybedenlerin toplu mezarlara gömüldükleri iddialarına cevap verin.

Enkazdan kurtarıldıktan sonra çoğunluğu çocuk kendilerinden haber alınamayan kişilerin akıbetlerini açıklayın. Türkiye'de uzman ve imkan bulunmasına karşın Felaket Kurbanlarını Kimliklendirme çalışmalarına yönelik bir yapılanma bulunmamaktadır. Felaket Kurbanlarını Kimliklendirme sisteminin hayata geçmesini sağlayın. Yönetenler olarak, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarınızla birlikte deprem ve sonrasında yaşanan felaketteki sorumluluğunuzu üstlenin, özür dileyin, istifa edin."