27 Eylül 2024 Cuma

Cumartesi Anneleri: Depremde kaybolanlar nerede?

Cumartesi Anneleri 935'inci hafta açıklamasında deprem bölgesinde çok sayıda insanın kayıp olduğuna dikkat çekerek yetkilileri kayıp insanların akıbetinin ortaya çıkarılması için harekete geçmeye çağırdı.

Cumartesi Anneleri, 935'inci hafta basın açıklamasını online olarak gerçekleştirdi. Açıklamayı, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Gamze Elvan okudu.

Maraş merkezli depremler sonrası çok sayıda kişi hakkında kayıp ilanı verildiğine dikkat çeken Elvan, yakınlarının bu kişiler enkazdan çıkarıldıktan sonra izlerine ulaşamadığını söylediğini kaydetti.

"Tanık beyanlarına göre, ambulansa bindirilmiş veya hastaneye götürülmüş olan yakınlarına ait bir kayda rastlamadıklarını, tüm çabalarına rağmen onlara ulaşamadıklarını söylüyorlar. Ağır bir felaket yaşamış bu insanlar; yaralarını sarmaya fırsat bulamadan, sevdiklerine ulaşamamanın ağır travmasını yaşıyorlar" diyen Elvan, kayıpların izini sürebilecek sağlıklı bir koordinasyon kurulmadığı için insanların çaresizlik duygusuyla baş başa bırakıldığını ifade etti.

"935'inci haftamızda sevdiğine ulaşamamanın kahreden acısını yaşayanlar ve bu acıya tanıklık edenler olarak; acilen ilgili bakanlıklar koordinasyonunda kayıpların izini sürmeyi mümkün kılacak bir sistem kurulmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullanan Elvan, TBMM İnsan Hakları İncelem Komisyonu'nu kayıp ihbarlarıyla ilgili harekete geçmeye çağırdı.

Elvan, şöyle devam etti: "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı, depremden sonra haklarında kayıp ihbarı yapılmış kişilerle ilgili kamuoyunu tatmin edecek açıklamalar yapmaya çağırıyoruz. Deprem sonrası sevdiklerine ulaşamayanlar; tüm kalbimizle yanınızdayız! Sevdiklerinize kavuşuncaya kadar biz de sormaya devam edeceğiz: enkazda ya da enkazdan çıkarıldıktan sonra kaybolanlar nerede?"