29 Eylül 2024 Pazar

'Çocuklarımız cezaevlerinde çürümesin'

Hasta ve infazı yakılan tutsaklar için 3 kentte adalet istemeye devam eden tutsak yakınları, Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulundu ve tecavüzcüler, katiller, hırsızlar serbest bırakılırken ağır hasta tutsakların bırakılmamasının Kürt halkına dönük düşmanlık politikalarının sonucu olduğunu söyledi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınları, hapishanelerdeki işkence ve katliam politikalarının, hak ihlallerinin son bulması için başlattıkları Adalet Nöbeti eylemlerine Diyarbakır, İzmir ve Van'da devam etti.

DİYARBAKIR
Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması için Diyarbakır'da başlatılan Adalet Nöbeti 303'üncü gününde devam etti. Taleplerinin karşılanması için adliye önünde toplanan tutsak yakınlarına çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de destek verdi.

Eylemde konuşan hasta tutsak yakını İnci Güler, eylemlerini aylardır sürdürmelerine rağmen taleplerinin karşılanmadığını ve ağır hasta tutsakların tedavilerinin engellenmeye devam ettiğini belirtti. Güler, "Tutuklularımızı bırakın biz tedavi edelim. Çünkü onlar tutuklularımızı tedavi etmiyor, hastaneye götürmüyor ve tutuklularımıza sahip çıkmıyorlar. Hastaneye götürdüklerinde de doktorlar bile tutuklularımıza düşman gözüyle bakıyor" dedi. Tecavüzcülerin, katillerin, hırsızların serbest bırakıldığını ancak ağır hasta tutsakların serbest bırakılmadığını vurgulayan Güler, "Devlet Kürtlere zulüm yapıyor. Yaşasın zindan direnişleri" ifadelerini kullandı.

Eylem "Biji berxwedana zindan" ve "Hak hukuk adalet" sloganlarıyla sona erdi.

İZMİR
Adalet Nöbeti'nin 113'üncü gününde adliye önünde toplanan tutsak yakınlarına, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi.

Nöbette konuşan tutsak yakını Hanım Sever, hapishanelerden tabutların çıkmasını istemediklerini ifade etti. Kırıklar Hapishanesi'nde açlık grevine giren tutsakların durumuna dikkat çeken Sever, şöyle devam etti: "Dilimiz yasak, barış yasak, her şey yasak. Herkes baskıyla karşı karşıya ve her gün insanlar gözaltına alınıyor. Aysel Tuğluk tek başına ihtiyaçlarını gideremiyor olmasına rağmen serbest bırakılmıyor. Ancak hırsızları, mafyaları bırakıyorlar. Biz hak istiyoruz. Çocuklarımız cezaevlerinde çürümesin. Biz anneyiz; ne Kürt ne Türk ne Arap kimse ölmesin, kim olursa olsun biz barış ve insanlık istiyoruz."

Adalet Bakanlığı'na seslenerek hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını isteyen Sever, "Çocuklarımızın cenazelerini kutularda veriyorlar, biz bunu kabul etmeyiz. Biz anneyiz, yüreğimiz yanıyor. Artık hasta tutukluları serbest bıraksınlar. Çocuklarımız bırakılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Açıklama adliye önünde 10 dakikalık oturma eylemi ve "Bijî berxwedana zindana", "Hak hukuk adalet" sloganlarıyla son buldu.

VAN
Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarına özgürlük istemek için adliye önünde toplanmak isteyen tutsak yakınlarına izin vermeyen polis, valilik yasağını gerekçe olarak sundu. Tutsak yakınları yasak kararını "Hak hukuk adalet" sloganı ve alkışlarla protesto etti.