29 Eylül 2024 Pazar

'Çocuk istismarı suç olmaktan çıkarılamaz'

"Çocuk istismarına af getirilmesi" düzenlemesine tepkiler devam ediyor. Açıklama yapan kadın ve insan hakları örgütleri, düzenlemenin çocuklara yönelik istismarın suç olmaktan çıkarılamayacağına dikkat çekti.

1 Haziran'da açılacak Meclis'te çocuk istismarına af taslağı ilk görüşülecek yasa taslaklarından biri. Çocuklara istismar edenlerin affedilmesine ilişkin düzenlemelerin yer alacağı belirtilen yasa taslağına tepkiler devam ediyor. KESK İstanbul Kadın Meclisi ve İHD İzmir Şubesi açıklama yaparak, 'Kirli ellerinizi çocukların bedeninden çekin" denildi.

KESK İSTANBUL KADIN MECLİSİ: KİRLİ ELLERİNİZİ ÇOCUKLARIN BEDENLERİNDEN ÇEKİN
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Kadın Meclisi, ayrıldığı Ahmet Kemaloğlu tarafından katledilen Zeynep Şenpınar için sosyal medyada online açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada yaşanan katliamın sorumlusu olarak hükümet politikalarına işaret edildi.

Açıklamada, iktidarın geçtiğimiz ay tüm itirazlara rağmen Meclis'ten geçirdiği infaz paketi ile kadınlara dönük suç işleyen erkek faillerin serbest bırakılması sonrası kadınlara yönelik şiddetin arttığına vurgu yapıldı, İstanbul Sözleşmesinin ve 6284 Sayılı yasanın etkin uygulanmasının talep edildi. 

"Çocuk istismarı af tasarısı"nın da müjde olarak propaganda edilmesine gösterilen tepkilerin hatırlatıldığı açıklamada, gündeme getirilmeye çalışılan çocuk istismar affına ilişkin hükümete şöyle seslenildi: "Kız çocuklarının tüm haklarını ihlal etmeye dönük yasa tasarısının gündeme getirilme olasılığına karşı uyarıyoruz. Böyle girişimler varsa derhal ve bir daha asla gündeme getirilmemek üzere vazgeçilmelidir. Çocuk ve kadın haklarının meclis eliyle gasp edilmesinin önüne geçilmelidir."

"Biz kadınlar kazanılmış haklarımızı korumak için her türlü alanda mücadele etmeye devam edeceğiz" denilen açıklamanın devamında şunlar belirtildi: "Yaşama tarzlarımız üzerinde hiç kimsenin hiçbir fikir beyanında bulunmasını kabul etmiyoruz. Kadınların yaşam biçiminden, çocukların bedenlerinden o kirli ellerinizi çekin."

İHD İZMİR ŞUBESİ: CİNSEL İSTİSMAR SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILAMAZ
İHD İzmir Şubesi de yazılı açıklama yaparak, cinsel istismarın af kapsamına alınmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Açıklamada, "Cinsel istismar herhangi bir koşulda suç olmaktan çıkarılamaz. Çocukların evlendirilmesi her koşulda suçtur. Söz konusu düzenleme bir cezasızlık hali olduğu gibi çocuk istismarcılarına ve erken yaşta evlilik yanlılarına cesaret ve teşvik sağlamaktadır. Bir çocuğun evlendirilmesi şiddet eylemidir. Cebir, şiddet ve tecavüz yoluyla zorla evlendirmeyi bir istisna olarak tanımlamak, cinsel istismar ve erken yaşta evliliğin her koşulda cebir, şiddet ve tecavüz içeren bir zorlama durumu olduğunu inkâr etmek demektir" dedi. 

Düzenlemenin erken yaşta evlilikleri meşrulaştıracağını kaydeden İHD, "Erken yaşta evliliklerin bir çocuk hakkı ihlali olduğu açıktır. Yüzümüzü çocuklara dönelim. Çocuk istismarı yasasıhıh meclisten getirilmekten vazgeçilmesini şiddetle talep ediyoruz."