27 Eylül 2024 Cuma

Çimento şirketleri hisselerini yüzde 50 artırdı

Meydana gelen depremde iki bine yakın bina yıkılırken, hala enkaz altında binlerce insan kurtarılmayı bekliyor. Üst üste yapılan açıklamalarda artan can kayıplarının paylaşılırken durumu fırsata çevren İstanbul Borsasında işlem gören çimento şirketleri hisselerini yüzde 50 artırdı. Sermaye sınıfı iktidarın da desteğiyle afet ve felaketlerden besleniyor.

Belirli anlar kapitalizmin vahşi yüzünü en çarpıcı biçimde ortaya serer. Felaket anları böyle anlardan biridir. Kuzey Kürdistan, Rojava ve Suriye'yi kapsayan  deprem gerçek ve ağır bir felaket tablosu ortaya çıkardı. Yıkılan binaların enkazları altında binlerce insan can çekişip kurtarılmayı beklerken İstanbul Borsasında işlem gören çimento şirketlerinin hisseleri yüzde 50 arttı. Salt bu gösterge bile sermaye sınıfının deprem, afet ve felaket durumlarından nasıl beslendiğini gösteriyor.

AKP-MHP faşist iktidarı sermaye ve rant odaklı politikaları nedeniyle uzmanların tüm uyarılarına kulak tıkayarak "inşaat ya resulallah" düsturuyla inşaat şirketleri ve müteahhitlerine sermaye birikimini sağladı, sermayenin bir dediğini ikiletmedi. İnşaat şirketleri ve müteahhitlerin semirmesi için memleketi inşaat şantiyesine çevirdi. AKP vahşi kapitalizmin önünü sınırsızca açtı.

Otoyollar, devasa TOKİ projeleri ve kentsel dönüşüm yağmasıyla kendi sermaye gücünü büyüttü. Dini imanı para olan bir abdestli kapitalizm sınıfı politik islamcı AKP'nin ellerinde büyüdü. Borsadaki çimento şirketlerinin hisse senetlerini tavandan işlem görmesi AKP-MHP neoliberal politikalarının doğal sonucudur. Deprem felaketinden beslenen burjuva parazitler düzeni yıkılmadıkça ezilen ve sömürülen insanlık kaybetmeye devam edecektir.