29 Eylül 2024 Pazar

CHP'li Veli Ağbaba: Polis ve bekçi şiddeti münferit değil sistematik

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, polis ve bekçi şiddeti vakalarını Meclis gündemine taşıyarak araştırma önergesi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Meclis'e sunduğu araştırma önergesinde, artan polis ve bekçi şiddetinin araştırılmasını istedi.

Yaşanan olayların münferit değil sistematik olduğunu belirten Ağbaba, "Sadece birkaç gün içerisinde yaşanan söz konusu şiddet olaylarının -yaşanış biçimleri ve olayların sonrasında gerçekleşen süreçler göz önünde bulundurulduğunda- münferit vakalar olarak değerlendirilemeyeceği ve sistematik şiddetin örnekleri olduklarını tespit etmek mümkündür. Tüm bu görüntülerin ancak sosyal medyaya yansımasıyla ortaya çıktığı da düşünüldüğünde, Türkiye çapında kolluk kuvvetlerinin halka yönelik uyguladığı kontrolsüz kuvvet ve şiddet örneklerinin bilinenden çok daha fazla olması muhtemeldir" dedi.

'BEKÇİLİK SİSTEMİ ÖLÜ DOĞMUŞ BİR SİSTEM'
Bekçilik sisteminin ilk andan itibaren hatalar silsilesiyle inşa edildiğini ve bugün yaşanan olayların geçmişteki hataların da kaçınılmaz bir sonucu olduğunu kaydeden Ağbaba, sistemin kayırma ve iktidar yandaşlığı üzerinden kurgulanması sebebiyle ölü doğduğunu belirtti.

Ağbaba, "Bekçilerin, iktidar tarafından korunup kollandığına ve devlet ciddiyeti ile devlet içi hiyerarşinin dışında konumlandırılarak devlete değil doğrudan bir siyasi partiye güdümlü bir örgütlenmeye sahip olduğuna dair kuşkular artmaktadır. Kamuoyundaki bu kuşkular, bekçilerin işlerinin ehli olmaktan uzak insanlardan seçildiği yargısıyla kesişmektedir. Bekçilik müessesine duyulan temkinli güven, yerini olumsuz deneyimlere dayalı derin bir güvensizliğe bırakmaktadır. Bekçiler hakkındaki bu kamuoyu algısının, yaşanan olumsuz olaylarla gitgide pekişmesi de bekçilik sisteminin ölü doğmuş bir sistem veya başarısız bir girişim olarak değerlendirilmesi gerektiği yönündeki tespitin haklılığını destekler niteliktedir" dedi.

Hukuk dışı eylemlerde ısrar eden ve yetkilerini aşmakta tereddüt etmeyen polis ve bekçilerin Saray tarafından teşvik edildiğini ve işlenen suçlara karşı cezasızlığın kamu düzeninin en büyük düşmanı olduğunu ifade eden Ağbaba, polislerin ve bekçilerin halk yararına değil; halka düşman eylemlerindeki artışın son derece tehlikeli olduğunu belirtti.