29 Eylül 2024 Pazar

Che ile Yaşamım

Ceylan Yayınları, enternasyonal devrimci Ernesto Che Guevara'yı anlatan "Che ile Yaşamım" kitabını yayınladı. Che'nin eşi Aleida March tarafından kaleme alınan ve Türkçeye ilk kez çevrilen "Che ile Yaşamım", "Şefkati aşan ve soyut idealizmle hiçbir alakası olmayan bir aşkı" anlatıyor.

"Unutuşun iki biçimi vardır: Che'yi bir mit, bir ideal olarak ölümsüzleştirmek, onu unutmakla eş değerdir. Dini bir ikona dönüştürmek de Che için unutulmaktır…

"Aleida'mız bu kitapta bize özlenen Che'yi, sevgili Che'yi, aşkın ötesine geçen bir muhabbetle anlatıyor. Aşkın sonsuzluğu, bir hayatın özü yaşandığında ortaya çıkar. Şefkati aşan ve soyut idealizmle hiçbir alakası olmayan bir aşk. Onu sunan kişiye geri dönen ve o kişide yaşayacağı bir yer bulan bir aşk." Alfredo Guevara.

Enternasyonal devrimci Ernesto Che Guevara'nın eşi Aleida March tarafından kaleme alınan "Che ile Yaşamım" kitabının editörlerinden Alfredo Guevara, kitabı en özlü böyle tanımlıyor.

Ceylan Yayınları tarafından Che'nin 55. ölüm yıl dönümünde yayınlanan "Che ile Yaşamım" kitabı; hiç abartıya kaçmadan, güzellemelerin arkasına sığınmadan bir insan, bir devrimci, bir aşık, bir enternasyonal devrimci olan Che'yi anlatıyor. "Bizim Hikmet"ten (Nazım) alıntılar yaparak Aleida'ya şiirler/mektuplar yazan ama aynı zamanda televizyonda boks maçı izlemekten keyif alan Che'yi.

Aleida March, oldukça geç bir tarih denebilecek 2012'de kaleme aldığı kitabı için, "Bu kitap anılarımdan oluşuyor, daha fazlası yok. Ben bir yazar değilim. En mutlu anılarımı kağıda döktüm sadece ve okurun bugüne dek yüreğimde taşıdığım bu kıymetli mektuplarla şiirleri paylaşmanın bana nelere mal olduğunu takdir edeceğini umdum" diyor.

Kitap, anılarda kalan fotoğraflar, yazarın da "en mutlu anılarım" dediği, gerçek bir aşka tanıklığa çağırıyor okuru. "Che ciple önümden geçtiği sırada dizlerime koyduğum seyahat çantama sarılmış sokakta oturuyordum. Beni kendisiyle ‘bir iki el ateş etmeye' davet etti. Hiç ikiletmeden kabul edip o cipe atladım. Bu kadardı işte. Bir bakıma o cipten bir daha hiç inmedim" diyen Aleida, Che'nin şiirler okuyarak kur yaptığını anlatır. 26 Temmuz Hareketi'nin zafere koştuğu günlerde filizlenen bu aşk, hiçbir zaman iki kişi arasında sıkışıp kalmadı.

Gerek gerilla saflarında, gerek devrim sonrasında yüklenilen sorumluluk, zaman ve mekan tanımaksızın üstlenilen görevler ve aşkları, hiçbir zaman birbirinin önüne geçmedi. Aşklarını ve çocuklarını bu bilinçle büyüttüler. Kâh Aleida, kâh Che devrimci görevler için yurt dışına çıktıklarında, aşkları mektuplarla devam etti. Che, Bolivya hazırlıklarına başladığında illegaliteye çekildiğinde, çocuklarına olan sevgisini, ihtiyar Ramon amca kılığıyla devam ettirdi.

Aleida March, Ernesto Che Guevara CIA operasyonuyla 9 Ekim 1967'de Bolivya dağlarında katledildiğinde, beş çocukla (biri Che'nin ilk eşinden olan kızı) birlikte kaldı. Ama yalnız değildi. Fidel Castro ve gerillada birlikte olduğu kadın yoldaşlarının destekleriyle acısının içine gömülmedi. Üniversite eğitimini tamamladı. Kübalı Kadınlar Federasyonu'nda (FMC) aktif görevler üstlenerek devrimin inşasında sorumluluklar almaya devam etti.

Aleida March, yoldaşı, aşkı, eşi Che'yi anlattığı kitabında, Küba devriminin harcında emeği olan kadınları da unutmayarak, onlara saygısını sunuyor. Che ve devrimin inşasında emeği geçenlerin anısına saygıyla…