27 Eylül 2024 Cuma

ÇHD'den Göç İdaresi'ne: Deprem bölgesindeki mülteciler için ne yapıyorsunuz?

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Göç İdaresini deprem bölgelerindeki geri gönderme merkezlerine dair açıklama yapmaya davet etti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) tarafından "Göç İdaresini derhal kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyoruz!" başlığı ile yaptığı açıklamada deprem bölgesindeki geri gönderme merkezleri ve geçici barınma merkezlerindeki göçmenlere gerekli yardımın ulaşıp ulaşmadığının, temel ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığının açıklığa kavuşturulması istendi. Açıklamada, Adıyaman, Hatay, Adana ve Maraş Geri Gönderme Merkezlerindeki binaların durumu hakkında ulaşan bir bilgi olmadığı belirtildi.

ÇHD, 8 Şubat itibariyle avukatların aktarımları doğrultusunda göçmenlerin durumuna dair ulaştıkları somut bilgileri de paylaştı. Tespit edilen merkezler;

• Antep Geri Gönderme Merkezi
• Urfa Geri Gönderme
• Hatay Geçici Barınma Merkezi
• Adana Geçici Barınma Merkezi
• Maraş Geri Gönderme Merkezi
• Malatya Geri Gönderme Merkezi
• Osmaniye Geçici Barınma Merkezi olarak açıklandı.

Geri Gönderme Merkezlerine dair yapılan açıklama şöyle:

Malatya Geri Gönderme Merkezi: Çoğunlukla konteynerden oluştuğu için bir hasar bulunmadığı bilgisi edinilmiştir. Göçmen ve mülteciler dışında da geçici barınma amacıyla depremzedelere açıldığı öğrenilmiştir.

Urfa Geri Gönderme Merkezi: Binada herhangi bir hasar olmadığı bilgisi alınmıştır.

Hatay Geçici Barınma Merkezi: Binaların durumu hakkında bilgi alınamamıştır. Depremin etkisiyle kaçmak isteyenler olduğu, müdahaleler olduğu bilgisi var. Teyit edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında binanın tamamen boşaltılmasına yönelik geçici barınma merkezinden kısım kısım serbest bırakmalar olduğu öğrenilmiştir.

Adana Geçici Barınma Merkezi: Bina durumu hakkında bir bilgi yok ancak göçmen ve mültecilerin serbest bırakıldığı bilgisi alınmıştır.

Antep Geri Gönderme Merkezi: Herhangi bir sıkıntı olmadığı bilgisi alınmıştır.

Maraş Geri Gönderme Merkezi: Bölgedeki sorumlulardan herhangi bir bilgi alınamamıştır.

Osmaniye Geçici Barınma Merkezi: Herhangi bir sorun olmadığı bilgisi alınmıştır. Yetkililerin geçici barınma merkezindeki göçmen ve mültecilerin serbest bırakılacağı bilgisini verdiği öğrenilmiştir.

ÇHD, mevcut koşullarda bölgedeki avukatların kısıtlı bilgi aktarımı yapabildiğini vurgulayarak "İlettiğimiz bilgiler yalnızca geri gönderme ve barınma merkezleri ile alakalı bilgilerdir. Göçmen ve mültecilerin bulunduğu hapishaneler konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Göç İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı duyuru ile deprem bölgelerinde bulunan geçici koruma altındaki yabancıların yol izni olmaksızın İstanbul harici illere geçebileceği, gidilen ildeki il göç müdürlüklerinden 90 gün süreli izin belgesi almaları gerektiği açıklanmıştır. Deprem bölgesinde ikamet izin mülakatları ile uluslararası koruma mülakatlarının ertelendiği Göç İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulmuştur. Deprem bölgesindeki göçmen ve mültecilere dair raporlama faaliyetlerini genişletmek, çeviri desteği sunacak afet gönüllülerine iletebilmek, ihlallere ilişkin müdahale ve yasal başvuru süreçlerini yürütüp hızlandırmak adına ulaştığınız teyitli bilgileri tüm iletişim kanallarından derneğimize iletebilirsiniz." dedi.