27 Eylül 2024 Cuma

ÇHD: Evraklar hızla muhafaza edilmeli

ÇHD, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Yapı Denetim birimi ek hizmet binalarında muhafaza edilen delillerin bir kısmının hala toplanmadığı kaydetti ve bir an önce görevlendirmelerin yapılarak yaşamını yitiren onbinlerce kişi için yürütülecek adalet mücadelesinde önem taşıyan evrakların hızla muhafaza edilmesini istedi.

Maraş ve Antep merkezli meydana gelen, onbinlerce binanın yıkılmasına ve onbinlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremde sorumluluğu olanlar aklanmak için delillerin karartılmasını avukatlar engellemeye devam ediyor. Avukat Bedia Büyükgebiz, Antakya'da Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü'nde yer alan işyeri ve konutların laboratuvar test sonuç evraklarının bulunduğu binanın yıkılacağını duyurmuş ardından meslektaşları harekete geçmiş, Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü ek binadaki dosya ve evrakların savcılık kararı ile olay yeri inceleme ekipleri tarafından tutanakla teslim alınmasını sağlamıştı.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Yapı Denetim birimi ek hizmet binalarında muhafaza edilen delillerin bir kısmının hala toplanmadığı bilgisini üzerine Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar olay yerine gitti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan ÇHD, şu ifadelere yer verdi: "Ağır hasarlı ve yıkılmak üzere olan ve arşiv olarak kullanıldığını tahmin ettiğimiz ek hizmet binalarından birinin alt katına giren meslektaşımız Av. Ömer Meşe ve Derneğimiz üyesi Erdoğan Akdoğdu burada çok önemli belgeler bulunduğunu tespit etti. İskenderun Devlet Hastanesi Betonarme Planları, birçok binaya ilişkin deprem test raporları, dijital materyaller, imar planlarına esas jeolojik etüt raporlarının bulunduğu CD'ler muhafaza edilmemiş bir halde burada.

Derneğimiz Genel Sekreteri, İzmir Şube Başkanımız ve üyelerimiz burada yıkıntılar içinde delil toplamaya uğraşmakta ancak bina yıkılmak üzere ve tehlike nedeniyle daha içeriye girebilmeleri mümkün değil. Ancak belgelerin burada olduğunu görebiliyorlar. Savcılık makamlarını tekrar göreve çağırıyoruz. İş makineleri ile buradan bu evrakı aldırmak zorundasınız. Bir an önce görevlendirmeler yapılmalı ve yaşamını kaybeden onbinlerce insanımız için yürütülecek adalet mücadelesinde önem taşıyan bu evrak hızla muhafaza edilmelidir."