27 Eylül 2024 Cuma

Çeşme ve Urla'nın 'acele kamulaştırılması'na karşı mücadele çağrısı

Çeşme ve Urla'da acele kamulaştırma kararının sadece parsel sahiplerini değil tüm İzmirlileri etkilediğini kaydeden Avukat Özay, 22 Şubat'ta Danıştay'a başvuru yapacaklarını duyurdu ve mücadele çağrısı yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından alınan Çeşme ve Urla'da acele kamulaştırma kararına tepkiler sürüyor. 25 Ocak 2020'de Resmi Gazete'de yayınlanan 2054 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile gerçekleşen acele kamulaştırma işleminin Danıştay'a taşınması için yeni bir süreç başladı.

İzmir'de yürüttüğü çevre mücadelesiyel tanınan avukat Senih Özay, İzgazete'den Tugay Can'a yaptığı açıklamada, süreci Danıştay'a taşımak için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Özay, acele kamulaştırma kararının sadece parsel sahiplerini değil, bölgede yaşayan herkesi ilgilendirdiğinin altını çizdi.

Kamulaştırma Kanunu'nun 27.maddesini anlatan Özay, "acele kamulaştırma"nın sadece "Yurt Savunması" durumunda gerçekleşebileceğini söyledi. Özay, "Çeşme; tarım ve turizm bölgesi olarak bilinen bir yer. Burada yapılacak olan 'acele kamulaştırma' yurt savunması için mi gerekli? Yoksa bu alanlar yerli ya da yabancı farketmeksizin birilerine peşkeş çekilmesi için mi acele kamulaştırma işlemi yapıldı?" dedi.

'SADECE PARSEL SAHİPLERİNİ DEĞİL TÜM İZMİR'İ İLGİLENDİRİYOR'
Söz konusu kamulaştırma sürecinin sadece parsel sahiplerini değil Çeşme, Urla başta olmak üzere Yarımada'da yaşayan herkesi ve tüm İzmirlileri alakadar ettiğinin altını çizdi. Özay, şöyle devam etti: "Bu mesele parsel sahibi 300-500 kişinin sorunu değil. Bu tüm İzmirliler olarak ortak sorunumuz. Oraya bir kamulaştıma yapıldı. Ardından bir projenin yapılacağı konuşuluyor. Örneğin o bölgedeki su kaynaklarının akıbeti ne olacak? Buna bir cevap var mı?."

22 ŞUBAT'TA DANIŞTAY'A BAŞVURU YAPILACAK
22 Şubat'ta Danıştay'a başvuru yapacaklarını açıklayan Özay, "Şu anda acele kamulaştırma kararını Danıştay'a taşımak için hazırlıklarımıza başladık. Buradan da çağrımızı yapıyoruz. Burada hukuki olarak Cumhurbaşkanı Kararı'nın ardından 30 günlük bir süreç söz konusu. İtirazların 30 gün içerisinde yapılması gerekiyor. Dolayısıyla elimiz çabuk tutmamız gerekiyor" dedi.

GENEL-İŞ SENDİKASI ve TMMOB DA DANIŞTAY'A BAŞVURACAK
Öte yandan kamulaştırılan söz konusu parseller içerisinde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Genel-İş Sendikası'nın da arazileri yer alıyor. Acele kamulaştırma kararına dair Genel-İş Sendikası'nın da Danıştay'a başvuru yapacağı bilgisine ulaşıldı. Cumhurbaşkanı Kararı sonrasında ayrıca TMMOB'un ve Şehir Plancıları Odası'nın da süreci mahkemeye taşıması ile birlikte İzmir kamuoyunun da Danıştay sürecine yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.